Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Maj 2009 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
niedziela, 31 maja 2009
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Decyduje nie tylko o wyglądzie, dobrym samopoczuciu ale jak wynika z badań również o rozwoju nowotworów. Nie wystarczy rzucić palenia i pozbyć się nadwagi aby uchronić się przed nowotworem. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na właściwe odżywianie.
Z raportu Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR) i Funduszu Badań nad rakiem (WCRF) wynika, że zła dieta wywołuje jedna trzecią zachorowań na raka. Zmieniając styl życia oraz wzbogacając posiłki w substancje antynowotworowe można by zapobiec ponad 40 % zachorowań. Substancje antyrakowe znajdziemy m.in. w świeżych warzywach i owocach, zielonej herbacie, gorzkiej czekoladzie a nawet w lampce wina wypitej od czasu do czasu.


Zielona herbata – zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór. Jest najskuteczniejsza, gdyż zawiera 5 razy więcej substancji rakowych niż czarna (fermentowana). Zielona esencja zawiera składnik zwany EGCG (galusan epigalokatechiny), który zapobiega wzrostowi komórek. Badania wykazały również, że zielona herbata zmniejsza negatywny wpływ kancerogenów (substancji odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych) na organizm. Warzywa i owoce – zawierają nie tylko błonnik, składniki mineralne, witaminy ale również fitozwiązki (falwonoidy, indole i fenole) – związki zapobiegające powstawaniu nowotworów.
  • Warzywa krzyżowe (brukselka, kapusta pekińska, kalafior, brokuły) – zawierają flawonoidy i fitoestrogeny, które hamują enzym odpowiedzialny za rozwój naczyń i komórek nowotworowych. Sulforafan i indole pomagają usuwać z organizmu szkodliwe kancerogeny oraz zapobiegać rozwojowi zaawansowanych postaci raka z komórek przedrakowych.
  • Czosnek, cebula, szczypiorek – są bogatym źródłem fitoncydów - naturalnych substancji bakteriobójczych. Są skuteczne w walce z nowotworami jelita, piersi i prostaty. Tylko świeże warzywa mają właściwości antyrakowe.
  • Pomidory – zawierają likopen (dwukrotnie silniejszy niż beta-karoten), który chroni organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska. Ryzyko zachorowań na raka zmniejszyło się o 45% u mężczyzn, którzy spożywali 10 porcji pomidorów w tygodniu.
  • Jabłka – mają w swoim składzie pektyny i polifenole, które w reakcji z florą bakteryjną w jelicie grubym zmieniają się w kwas masłowy. Substancja ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nabłonka jelitowego i zapobiega rozwojowi raka okrężnicy.
  • Owoce jagodowe – są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (m.in. kwas elagowy, polifenole i antocyjany). Substancje te działają przeciwzapalnie i hamują namnażanie komórek nowotworowych, wywołują ich naturalną śmierć.
  • Gorzka czekolada – w czekoladzie o zawartości ponad 70% kakao obecne są antocyjany i polifenolem, które spowalniają wzrost komórek rakowych i hamują dopływ krwi do naczyń krwionośnych odżywiających je.
  • Czerwone wino – najwięcej substancji antyrakowych mają wina wytrawne. Należą do nich flawonoidy i rezweratrol – wzmacniają organizm i hamują rozwój komórek nowotworowych.
  • Imbir – oprócz działań przeciwzapalnych i przeciwwymiotnych, przyprawa ta może skutecznie zapobiegać rozwojowi nowotworów („zmusza” komórki rakowe do śmierci i leczy stany zapalne, które sprzyjają rozwojowi choroby”).
  • Kurkuma – zawiera kurkuminę, która ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyrakowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych, zwiększając efektywność chemioterapii.

TEGO UNIKAJ!

  • Tłuszcze nasycone – zawarte w mięsie i wędlinach. Spożywanie tych produktów kilka razy w dziennie sprzyja rozwojowi raka jelita grubego. Duża ilość tłuszczów nasyconych w mięsie, wpływa na gospodarkę hormonalną (wytwarzanie estrogenów) i powstawanie stanów zapalnych.
  • Azotany i azotyny – używane do peklowania wędlin. Przekształcają się w nitrozoaminy, silne substancje rakotwórcze.
  • Alkohol – nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit. Wzmacnia działanie innych substancji rakotwórczych (np. substancji zawartych w dymie papierosowym). Tak jak wędliny, piwo zawiera szkodliwe nitrozaminy.
  • Izomery trans – są składnikami wysokoprzetworznych produktów m.in. zup w proszku czy twardych margaryn w kostce.

Menu przy wspomaganiu leczenia choroby:

  • produkty lekkostrawne (unikać wzdymających warzyw strączkowych, kapusty oraz dań smażonych z cebulą, zasmażkę zastąpić mąką i mlekiem)
  • posiłki wzbogacone w warzywa i owoce (conajmniej 0,5 kg dziennie)
  • białko: 2 razy dziennie jogurt naturalny, twarożek, chudy drób
  • ryby: 2 - 3 razy w tygodniu, pieczone z dodatkiem oleju roślinnego, w folii.

Czytaj cały tekst "Jedzenie kontra rak" (pdf)

Opracowano na podstawie artykułu „Jedzenie kontra rak”, Vita (1-11-2008) oraz serwisu www.vita.pl

Źródło: Rak to nie wyrok

sobota, 30 maja 2009

Jemy za dużo mięsa, za mało ryb. Na tle Europy wypadamy gorzej niż marnie – twierdzi doc. dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

Rzeczpospolita: Zbyt wiele tłuszczu w maśle

 

piramida żywienia

piątek, 29 maja 2009

Oleje roślinne - źródło steroli i stanoli

kwitnący rzepak

W leczeniu i profilaktyce chorób powodowanych hipercholesterolemią, główną rolę odgrywają obecnie leki z grupy statyn, jednakże badania wykazują, że stosowanie roślinnych steroli i stanoli zwiększa skuteczność terapii statynami oraz diet obniżających poziom cholesterolu we krwi. Sterolami najczęściej występującymi i wykorzystywanymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Głównym ich źródłem są olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i rzepakowy. Stanole są nasyconymi pochodnymi roślinnych steroli. Mechanizm działania przeciwmiażdżycowego polega na wnikaniu steroli i stanoli do mieszanych micelli w jelicie cienkim, kosztem cholesterolu. Skutkuje to obniżonym wchłanianiem cholesterolu i w związku z tym obniżeniem poziomu cholesterolu LDL we krwi. Dzienna dawka 2-2.5 g stanoli i steroli pochodzenia roślinnego obniża poziom LDL w surowicy nawet o 10-14%. Problemem, który uniemożliwia efektywną terapię sterolami, są wysokie koszty oraz fakt, że muszą one być podawane w formie solubilizowanej, w produktach zawierających tłuszcz, co jest paradoksem w przypadku pacjentów mających zalecenia o redukcji takich pokarmów w diecie. Rozwiązaniem mogą być osiągnięcia pewnej szwedzkiej firmy, która postanowiła dodawać niemodyfikowane roślinne sterole do niskotłuszczowych produktów, jak chleb i jogurt. Wyniki podawania ich przez cztery tygodnie w tych produktach były podobne do wyników uzyskanych w trakcie stosowania nowej margaryny z zawartością roślinnych stanoli otrzymywanych z pulpy drewna sosnowego.

Korzyść ze smakiem

Jedną z ciekawszych form nutraceutyków są składniki oferowane przez różnych producentów, które zachowując swoje właściwości lecznicze nie powodują zmiany smaku lub zapachu pożywienia. W for- mie proszku oferowane są np. olejek eteryczny oregano, który może pomóc w utrzymaniu sprawnego systemu odpornościowego, oliwa z oliwek polepszająca pracę układu sercowo-naczyniowego, witamina E jako silny przeciwutleniacz oraz polifenole zawarte w winogronach, posiadające potwierdzone działanie antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe, oraz ochronne na witaminy). Jedna z europejskich firm oferuje nowy substytut sacharozy, suszony rozpyłowo syrop glukozowy, do stosowania w przemyśle cukierniczym. Zachowuje on wszystkie walory smakowe, przy zmniejszonej zawartości kalorii i obniżonych kosztach produkcji. Inna proponuje błonnik do użytku piekarniczego - o różnych długościach łańcucha polisacharydowego, w zależności od przeznaczenia - który zapewnia prawidłową pracę jelit i rozwój pożądanej flory bakteryjnej. Kolejny producent oferuje substytut tłuszczu o wartości kalorycznej o 1/3 mniejszej niż tradycyjne tłuszcze, dodatkowo nie zawierający kwasów tłuszczowych trans. Co ważniejsze, skład tego substytutu pozo- staje w 100% naturalny, bez kompromisu między smakiem a wartością odżywczą. Ostatnio otrzyma- no pochodną cukru, pod nazwą Isomalt, o zmienionych wiązaniach cząsteczkowych i stabilizowaną w sposób, który uniemożliwia rozkład zarówno przez bakterie próchnicze, jak i przez enzymy w jelicie cienkim. Otrzymano produkt o niskiej wartości kalorycznej i niskim indeksie glikemicznym (ważne dla chorych na cukrzycę). Isomalt chroni przed otyłością, jest bezpieczny dla cukrzyków oraz zapobiega próchnicy zębów, zachowując przy tym smak i wygląd cukru.

 

Nauka i prawo

Nutraceutyki i żywność funkcjonalna wymagają od konsumentów dużego zaufania do naukowych i prawnych działań związanych z promowaniem korzyści zdrowotnych płynących z ich stosowania. Unia Europejska powołała Porozumienie do Spraw Nauk o Żywności Funkcjonalnej w Europie (Functional Food Science in Europe Concerted Action - FUFOSE), które jest koordynowane przez europejski Międzynarodowy Instytut Nauk Życia (ILSI). Projekt ten ma na celu rozwinąć i wypracować naukowe podejście do dowodów - potrzebnych, aby sprostać zarówno wskazaniom zdrowotnym na polepszenie funkcjonowania organizmu, jak i na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby. Te projekty przyniosą korzyść konsumentom i przedstawicielom służby zdrowia, zapewniając im informację na temat schematów zdrowego odżywiania oraz solidne naukowe podstawy dla zawartych w ulotkach informacji. Dodatkowo zachęcą one do nowych badań. 90% przepisów prawnych dotyczących żywności, w każdym z państw członkowskich, opartych jest już na prawie europejskim. Ciągle pozostają jednak pewne obszary, regulowane tylko na poziomie państwowym. To oznacza, że jest jeszcze wiele produktów, które nie będą mogły być sprzedawane bez przeszkód we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Jedną z pierwszych dyrektyw Unii Europejskiej była Dyrektywa 89/398/EEC o Żywności do Specjalnych Celów Żywieniowych (PARNUTS). Kolejna (2001/15/EC) została przyjęta w lutym 2001 r. i zawierała listę źródeł żywnościowych dodatków, takich jak witaminy, minerały i aminokwasy. Następne dyrektywy, których wprowadzenie jest planowane w najbliższym czasie, dopiszą kolejne związki do listy. Nutraceutyki, które nie podlegają tym dyrektywom, regulowane są prawem dotyczącym żywności. Jednym z najbardziej złożonych aspektów są prawne i handlowe kwestie związane z wskazaniami zdrowotnymi. Światowy rozwój nutraceutyków zależy od możliwości określenia wskazań zdrowotnych dla poszczególnych produktów. Potwierdzają to niektóre firmy, przedstawiając brak możliwości określenia wskazań zdrowotnych jako główny powód niechęci do większych inwestycji w przemysł nutraceutyczny.

Przyszłość

Stan aktualny żywności funkcjonalnej to dwie generacje. Pierwsza to żywność wzbogacana w składniki odżywcze (witaminy, minerały) lub o obniżonej zawartości jakiegoś składnika, przede wszystkim tłuszczu. Druga generacja to produkty żywnościowe z dodatkiem nutraceutyków (probiotyki, prebiotyki, fitoestrogeny, sitostanole i sterole, bioaktywne proteiny, peptydy, kwas linolowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), określanych nie jako składniki odżywcze, ale jako bioaktywne substancje korzystne dla zdrowia. Wskazania zdrowotne dla tej grupy to polepszenie funkcji organizmu lub zmniejszenie ryzyka choroby. W przyszłości trzecia generacja ma obejmować produkty genetycznie modyfikowane, pozbawiane składników o negatywnym działaniu na funkcjonowanie organizmu. Stworzy to możliwość wytwarzania żywności "na miarę", odpowiadającej profilowi subpopulacji genetycznych. Będą to produkty żywnościowe, które mają swoim składem odpowiadać zapotrzebowaniom na składniki zapobiegające chorobom oraz eliminować składniki wywołujące je. Jednak wciąż wymagana jest większa wiedza na temat podłoża genetycznego poszczególnych chorób przewlekłych.

mgr farm. Krzysztof Ciepłucha - Labofarm

Źródło: Leki ziołowe - Panacea

czwartek, 28 maja 2009

Wiele ludzi, z utrwalonymi nawykami w zakresie odżywiania, niechętnie traktuje dodatkowe składniki w codziennym pożywieniu, nie zdając sobie sprawy, że spożywanie produktów z dodatkiem witamin (C, E, beta-karoteny), minerałów (wapń, selen, żelazo) oraz innych składników odżywczych (błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe) może uchronić przed rozpowszechnionymi chorobami cywilizacyjnymi (nowotwory, choroby serca, choroby układu pokarmowego, układu nerwowego). Oczywiście, dodatki te powinny mieć wiarygodne uzasadnienie w badaniach naukowych.

Nutraceutyki obejmują produkty i półprodukty spożywcze, których spożywanie przynosi człowiekowi korzyści zdrowotne, np. zmniejszenie ryzyka zawału serca, polepszenie metabolizmu tłuszczowego, obniżenie poziomu cholesterolu itp.

Pojęcie zostało wprowadzone w roku 1979 w Stanach Zjednoczonych - przez Fundację do Spraw Innowacji w Medycynie. Zdefiniował je ostatecznie w roku 1999 Zeisel: "[Są to] dodatki dietetyczne, które dostarczają skoncentrowaną formę danego bioaktywnego składnika z pożywienia, podawanego w postaci innej niż pożywienie, używane w celu poprawy zdrowia, w dawkach przewyższających te, które mogą być otrzymane z normalnej żywności". Zamiennie używa się też pojęcia


"żywność funkcjonalna"

- czyli żywność, która w stanie naturalnym lub zmodyfikowanym w procesie produkcyjnym, poza normalną funkcją odżywczą, działa korzystnie na jedną lub więcej czynności organizmu, wpływając na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz (lub) zmniejszenie ryzyka zachorowania. Zaobserwowano zgodność opinii lekarzy i innych pracowników celowe i skuteczne, nadaje nowe znaczenie sentencji "Lepiej zapobiegać niż leczyć". Skuteczność nutraceutyków można mierzyć zmniejszającą się liczbą wizyt w punktach opieki zdrowotnej oraz mniejszymi kosztami związanymi z opieką zdrowotną.

Postać nutraceutyków

może być różna: pojedyncze izolowane składniki spożywcze w postaci kapsułek, tabletek, wyciągów itp., dietetyczne dodatki do żywności, odżywki, żywność otrzymywana metodami technologii genetycznej, produkty ziołowe, przetwory spożywcze. Produkty te mają specjalne receptury, są specjalnie przetwarzane, przeznaczone jako dieta dla pacjentów, którzy skarżą się na dolegliwości wynikające z niedoborów pewnych składników w normalnej diecie lub mają ograniczoną zdolność przyjmowania i wchłaniania pewnych składników odżywczych z niektórych produktów żywnościowych. Do związków - otrzymywanych z roślin lądowych i wodnych - należą przeciwutleniacze, naturalne barwniki, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe. Na przykład beta-karoteny, witamina C, E i selen są pomocne w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi, chorobami serca, zapaleniem stawów i zaćmą. Nutraceutyki są także szeroko stosowane do pobudzania optymalnego funkcjonowania ciała ludzkiego oraz zwalczania objawów związanych ze starzeniem się organizmu, np. przeciwutleniacze stosowane jako związki przeciwdziałające niszczącemu działaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do przyspieszenia naturalnego procesu starzenia.

Przed 25 laty pojawiło się na świecie pojęcie "nutraceutyki", zdefiniowane jako szczególne dodatki dietetyczne czy też "żywność funkcjonalna" - będąca czymś więcej niż tylko pożywieniem. Wszystko wskazuje na to, że w III tysiącleciu żywność prozdrowotna i jej suplementy będą - wraz z lekami roślinnymi - podstawą integralnego systemu ochrony zdrowia.

Likopina z pomidorów

Dużym zainteresowaniem cieszy się ostatnio grupa bioflawonoidów obecnych w pomidorach oraz kilku innych czerwonych owocach. Naturalny czerwony barwnik likopina - wyizolowana z pomidorów, które są jej najbogatszym źródłem - jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, naturalnie występujących w roślinach. Likopina jest dominującym karotenoidem surowicy krwi, w większych stężeniach występuje w prostacie, z wiekiem jej stężenia mogą się zmniejszać, jednocześnie zwiększając niebezpieczeństwo zachorowania na nowotwór prostaty. Odkryto, że likopina zmniejsza ryzyko nowotworów prostaty i płuc. Także ilość przypadków nowotworów układu pokarmowego może być zmniejszona przy zapewnieniu odpowiedniej dawki likopiny w codziennej diecie. Oprócz właściwości przeciwnowotworowych, przeciwutleniające działanie jest istotne w profilaktyce chorób układu krążenia (miażdżycy, choroby wieńcowej, dowiedzione obniżenie ryzyka zawału serca), osteoporozy (zapobieganie stresowi oksydacyjnemu), niepłodności u mężczyzn oraz chorób neurodegeneracyjnych (niszczące działanie wolnych rodników na tkankę nerwową).

Bogata soja

Jako źródło wielu nutraceutyków wymienić należy soję, w której zidentyfikowano wiele klas antykarcynogenów, m.in. inhibitory proteazy, fitosterole, saponiny, kwasy fenolowe, kwas fitynowy oraz izoflawony. Te ostatnie, szczególnie genisteina i daidzeina, zasługują na szczególną uwagę ze względu na fakt, że soja jest ich jedynym znaczącym źródłem. Soja zawiera również oligosacharydy gwarantujące wzrost prawidłowej flory jelita grubego, mającej duży wpływ na prawidłową pracę jelit oraz zmniejszającej ryzyko nowotworów. Inne produkty otrzymane z soi, takie jak serek tofu i mleko sojowe, mogą być włączone jako wspomagające dietę zapobiegającą osteoporozie - ze względu na zawartość ok. 130 mg wapnia na 120 g produktu. Dodając naturalnych soli wapnia do tych produktów, można podnieść tę wartość nawet do 300 mg zawartości.

Brokuły

oraz inne rośliny z rodziny Krzyżowych także zasługują na uwagę, ze względu na obecność charakterystycznych związków - glukozynolatów oraz enzymu myrozynazy, rozkładających je do izotiocyjanianów i indoli znanych z właściwości hamujących wzrost nowotworów. Owoce cytrusowe - cenne ze względu na zawartość witaminy C, foliatów, i błonnika - okazują się być także źródłem czynnych biologicznie związków - limonoidów. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że monoterpenowy limonen posiada właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Przypuszcza się, że


czosnek

- znany od tysięcy lat jako najsilniej działający naturalny antybiotyk - także może być traktowany jako źródło środków przeciwnowotworowych.


Siemię lniane

jest brane pod uwagę jako źródło prekursorów lignanów enterodiolu i enterolaktonu, związków pomocnych w zapobieganiu estrogenozależnych nowotworów. Polifenolowe składniki herbaty, szczególnie zielonej, katechiny, są także znane ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, ale działanie ich zaznacza się przy dużych dawkach dziennych. Związki te są dostępne obecnie w formie izolowanej jako ekstrakty w kapsułkach. Trwają badania nad pozytywnym wpływem diety bogatej w

warzywa i owoce

na kostną gospodarkę wapniową i zmniejszania wydalania wapnia. Ostatnie badania wykazały również, że związki normalnie występujące w owocach, warzywach i jajkach - luteina i zeaksantyna razem z naturalnymi antyoksydantami (witaminy C, E i beta-karoteny) - mogą zapobiegać chorobom ocznym wieku starczego: zaćmie i związanej z wiekiem degeneracją plamki żółtej (AMD). Dawki 5-6 mg luteiny dziennie mogą zmniejszyć ryzyko tych chorób nawet o połowę, w porównaniu do diety zawierającej poniżej 2 mg tego związku. Osobną grupą nutraceutyków, która w ostatnich dwóch dekadach zyskała znaczenie, jest grupa bioaktywnych związków otrzymywanych z


grzybów jadalnych

grzyby maitakeNowoczesna technologia analityczna pozwoliła na wyizolowanie dużej liczby związków z azjatyckich gatunków, takich jak Ganoderma Lucidum (Ling Zhi, Reishi), Grifola frondosa (Maitake) czy Lentinula edodes (Shiitake). Otrzymane związki to polisacharydy, triterpenoidy, lecytyny, sterydy, białka oraz polisacharydy powiązane białkami, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, immunostymulujące, obniżające cholesterol, osłaniające wątrobę oraz działanie ochronne na geny. Szczególnie zaznaczone jest działanie polisacharydów w zmianach nowotworowych układu pokarmowego, płuc, piersi, szyi. Szczegółowe badania, przeprowadzone w krajach azjatyckich, wykazały także zmniejszanie efektów ubocznych radioterapii i chemioterapii przez preparaty z nich otrzymywane.

 

mgr farm. Krzysztof Ciepłucha - Labofarm

Źródło: Leki ziołowe - Panacea

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7