Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl

Żywność ekologiczna

niedziela, 27 listopada 2011

Na początku był Fast Food - niezdrowa żywność, jednak wtedy dostrzegano wyłącznie jej zalety. Tak, tak, podstawową zaletą fast foodów jest to, że jest to szybkie jedzenie ;) Gdzieś między pracą, domem, dodatkowymi kursami, a odpoczynkiem w kinie łapiemy hamburgera, by zaspokoić podstawowy głód. Ale zapominamy, że jedzenie ma też zaspokoić inne nasze potrzeby - oprócz dostarczenia energii, witamin i składników mineralnych, są to potrzeby estetyczne, zapachowe, dotykowe, a może też słuchowe. Frytki, kebab, czy hot-dog w biegu tych potrzeb niestety nie zaspokoją.

Slow Life

Idea Slow Food, jako sprzeciw wobec wybudowaniu McDonalda, narodziła się w 1986 roku, oczywiście we Włoszech. Piszę oczywiście, bo Włosi we krwi już dawno mają koncepcję Slow Food i Slow Life. Można to odczuć niemal na każdym kroku - sjesta w środku dnia, kiedy nikomu nie chce się pracować, przepyszne jedzenie, którym naprawdę można się delektować, ale i wino, które jakoś o wiele szybciej uderza do głowy - to wszystko pozwala ludziom cieszyć się życiem i życzliwie i szczerze uśmiechać się do nieznajomych (nie jest to sztuczny uśmiech, jak ten w McŚmieciu).

Od 1986 roku idea Slow Food zaczęła szybko rozprzestrzeniać się na cały świat. Do Polski jeszcze wtedy nie trafiła, no bo jak można protestować wobec fast foodów, skoro na półkach sklepowych stoi tylko ocet (co prawda w Anglii je się frytki z octem, a ziemniaków ci u nas dostatek)? Przedstawiciele ruchu Slow Food na swój symbol wybrali ślimaka. Dlaczego właśnie ślimak? Okazuje się, że już przed oświeceniem na początku XVII wieku pewien Włoch (oczywiście!) podczas obserwacji ślimaków zwrócił uwagę na to, że pośpiech, w jakim żyją ludzie odbiera rozum i zdrowy rozsądek, którego z kolei nie brakuje tym zwierzaczkom ze swoim domkiem na plecach. Mądrość przejawia się bowiem w powolności. Podobnie jest u Tolkiena - mądre, starożytne istoty są bardzo powolne. Entowie, kroczące drzewa upominają młodsze rasy (ludzi, hobbitów), aby nie były zbyt pochopne, zbyt szybkie.

Ruch Slow Food rozszerzył się na inne dziedziny życia - slow gardening, slow art, a nawet slow sex ;) Wszystkie te nurty wspólnie tworzą SLOW LIFE - filozofię powolnego życia.

Dziś w epoce postmodernizmu i konsupcjonizmu większość z nas przyjmuje, że powolność jest wadą. Cały czas biegamy do rodziny, do przyjaciół, na spotkania, krzycząc: "Nie mam czasu". Zatraciliśmy siebie, brak nam autorefleksji, chwili na kontemplację życia, docenienie cudu, jakim jest świat, jakim są inni ludzie i my sami. Bo życie faktycznie jest cudem, ale nie mamy czasu tego dostrzec.

Temu właśnie sprzeciwiają się wyznawcy SLOW LIFE, wyznawcy, ponieważ ruch ten, jak już pisałam, uważany jest nie tylko za styl życia, ale przede wszystkim za filozofię życia. Ideą Slow Life można przesiąknąć. Z filozofią czy psychologią Slow Life ma wiele wspólnego.

Jednym z głównych założeń Slow Life jest bycie tu i teraz. Nie możemy cały czas na coś czekać, lub coś rozpamiętywać, bo tracimy na to mnóstwo energii. A przyznajmy się szczerze, co dzisiaj robiliśmy? Myśleliśmy, co stało się kilka dni, a zarazem skupialiśmy się na czymś, co ma się niedługo wydarzyć? A co z chwilą obecną? Co z TU I TERAZ? Chwila obecna to jedyne co istnieje. Nie ma bowiem żadnego jutra, widzieliście kiedyś "jutro" albo "wczoraj"? A więc dlaczego nie żyjemy chwilą obecną, lecz przeszłością i przyszłością? Idea bycia tu i teraz pojawia się również w psychologii Gestalt (z nim. Gestalt - figura), zwanej też psychologią humanistyczną. Prawdziwą wolność uzyskamy, gdy zatrzymamy się i skupimy na chwili obecnej.

Jeśli chodzi o związek Slow Life z filozofią to J.J. Rousseau w oświeceniu pisał, że rozwój cywilizacji przyczynił się do wykształcenia w ludziach najgorszych cech. Przed powstaniem społeczeństwa człowiek miał dla siebie więcej czasu i kierował się miłością do świata. Człowiek dziki to człowiek naturalny, szczery, uczciwy, a przede wszystkim szczęśliwy. Co wy na to?

 

Strony poświęcone ruchowi Slow Food i Slow Life:

http://www.slowfood.pl/

http://www.slowfood.com/

http://slowlife.blox.pl/html

http://slowlifegarden.pl/

Slow Life & Garden


czwartek, 08 września 2011

Juz za miesiąc w Łodzi odbędą się IV Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD. To najważniejsze wydarzenie dla branży produktów ekologicznych i żywności tradycyjnej w Polce.

 

Udział w targach potwierdziło blisko 200 wystawców z Polski i zagranicy, który prezentować będą bioprodukty, produkty Fair Trade,  żywność RAW a także produkty regionalne i lokalne.

 

Nowością na tegorocznej imprezie będzie prezentacja Smaki Regionalnych Piw w ramach której  zaprezentują się browary oferujące piwa niepasteryzowane i regionalne.

 

Targi będą okazją nie tylko do zapoznania się z ofertą produktów prezentowanych na stoiskach, ale także do udziału w licznych seminariach, szkoleniach i warsztatach.  W ramach targów odbędą się:

 

 Międzynarodowa Konferencja "Ekologiczne przetwórstwo żywności - poprawa jakości oraz ochrona środowiska"

więcej informacji >>>>

 seminarium nt. Rolnictwa Wysokiej Jakości oraz rozstrzygnięcie branżowych konkursów organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi więcej informacji >>>>

 warsztaty dla producentów obudź zmysły konsumenta w ramach projektu ECROPOLIS

więcej informacji >>>>

 warsztaty dla SZEFÓW KUCHNI więcej informacji >>>>

 BIOBIZNES FORUM więcej informacji >>>>

 konkurs o ZŁOTY MEDAL  na najlepszy produkt prezentowany na targach więcej informacji >>>>

 konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych więcej informacji >>>>

 wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW więcej informacji >>>>

 seminarium PROMOCJA PRODUKTÓW LOKALNYCH więcej informacji >>>>

 seminarium  JAK POWSTAJE BIO? więcej informacji >>>>

 pokazy kulinarne więcej informacji >>>>



czwartek, 30 czerwca 2011

Trwają przygotowania do IV edycji  Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, które odbędą się w Łodzi w dniach 14 - 16 października 2011.

 

Jest to najważniejsze wydarzenie w Polsce dedykowane żywności wysokiej jakości: żywności ekologicznej i naturalnej, a także produktom tradycyjnym i regionalnym. Honorowy Patronat nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Łódzkiego.

 

Targi NATURA FOOD cieszą się dużym uznaniem i zaufaniem branży. Postrzegane są jako impreza o charakterze biznesowym oraz jako platforma do wymiany poglądów między podmiotami funkcjonującymi na polskim rynku produktów wysokiej jakości. Rokrocznie w imprezie  uczestniczy blisko 200 wystawców i 7 tysięcy zwiedzających : rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów, hurtowników i konsumentów żywności ekologicznej, niskoprzetworzonej i tradycyjnej z Polski i z zagranicy.

 

Zachęcamy do zapoznania się z informacją dotyczą październikowej edycji targów. Będziemy zobowiązani za przekazywanie informacji o imprezie w Państwa serwisach i  newsletterach.

 

Zapraszamy też do rozszerzenia współpracy w ramach patronatów medialnych i internetowych.

 

Polecamy profil NATURA FOOD

 

Międzynarodowe Targi Łódzkie Sp. z o.o.

ul. Wólczańska 199, 90-531 Łódź

www.mtl.lodz.pl

czwartek, 12 maja 2011

W okolicach Wielkiej Nocy pojawił się spot na temat obrony kur "produkujących" jajka z numerem 3. Uwaga! Tylko dla ludzi o mocnych nerwach!

 

Artykuł do przeczytania tutaj: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,9465771,_Jestem_dumny__ze_jestem_Polakiem___Mocny_spot_w_obronie.html

O akcji Nie kupuj trójek pisałam już kiedyś tutaj: http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/08/Akcja-NIE-KUPUJ-TROJEK-Dolaczysz-sie.html

i tutaj: http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/06/Jajko.html

 
1 , 2