Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
środa, 30 listopada 2011

Organizacja WWF (World Wide Fund for Nature) wydała właśnie informator na temat ryb, które powinniśmy spożywać, ponieważ nie grozi im wyginięcie.

Należą do nich m.in.: karp, śledź, szprot, szczupak, sandacz i inne.

Ryby, którym grozi wyginięcie to m.in.: węgorz, sola, łosoś bałtycki, rekin.

WWF nie wypowiedziała się na temat pangi, ponieważ czeka na oświadczenie hodowców wietnamskich na temat polepszenia warunków hodowli.

Organizacja zwraca uwagę, aby kupować produkty z niebieskim logo z rybką MSC.

Cały artykuł:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10736967,Jakich_ryb_nie_jesc__WWF_publikuje_liste.html

Informator:

http://assets.wwfpl.panda.org/downloads/jaka_ryba_internet.pdf

Artykuł na stronie WWF:

http://www.wwfpl.panda.org/?7981/Jaka-ryba-na-swieta

poniedziałek, 28 listopada 2011

dania babci ZosiOkazuje się, że na rynku można znaleźć wspaniałą alternatywę dla gorących kubków! Dania i Zupy Babci Zosi to według mnie przełom na rynku zdrowej i naturalnej żywności. Ideą firmy jest pogodzenie zdrowej, taniej i szybkiej żywności. Spróbowałam i serdecznie polecam każdemu. Rozejrzyjcie się w sklepach za brązowymi kartonikami z zupami i daniami babci Zosi, bo naprawdę warto.

 

Spróbujcie np. Ryżu z groszkiem i marchewką. Danie robi się bardzo szybko, może nie tak szybko, jak gorący kubek, ale i tak zaoszczędzimy wiele czasu. W kartoniku znajdziemy 2 woreczki ryżu z warzywami. Każdy woreczek to danie dla 2 osób, chociaż ja zjadłam sama cały woreczek, bo byłam głodna ;)

ryż z groszkiem i marchewką

Ryż z suszonymi warzywami płuczemy na sicie, bo jak mówi babcia Zosia  trzeba wypłukać z niego skrobię, żeby się nie kleił. Ja zalałam go wodą w garnku, ponieważ czasami przez sito wypływają warzywka. Później odcedzamy i zalewamy 300 ml wody, dodajemy trochę soli, oleju (dokładny opis na opakowaniu), doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 12 minut, a później odstawiamy jeszcze na kilka minut. Doprawiamy do smaku. I już! Prawda, że szybko i łatwo?

ryż z groszkiem i marchewką

Jest też możliwość przygotowania dania w mikrofali. Na opakowaniu znajdziemy dobre rady babci Zosi. Np. możemy usmażyć omlet z 2-jajek, pokroić go w paseczki i dodać do ryżu.

ryż z groszkiem i marchewką

Ryż z groszkiem i marchewką z dodatkiem cebuli jest przepyszny. Dla mnie jest lekko słodkawy, ale to bardzo dobrze :) Do smaku doprawiłam go solą ziołową, bazylią i oregano. Cud miód! Ryż z groszkiem i marchewką może być podawany jako danie główne, ale pomyślałam sobie, że  byłby też doskonały jako podstawa do innych dań - np. z jakimiś sosami chińskimi czy indyjskimi, typu kurczak tikka masala itd. Muszę kiedyś spróbować.


ryż z groszkiem i marchewką

Co stanowi o przewadze ryżu z groszkiem i marchewką nad innymi szybkimi daniami, typu gorący kubek? Przede wszystkim naturalność. W daniu nie ma żadnych konserwantów, w tym szkodliwego glutaminianu sodu, który wyostrza smak. Jest to całkowicie naturalne danie, składające się z suszonych warzyw i ryżu. Do jego przyrządzenia potrzebujmy jedynie wody, trochę oleju lub masła i przypraw. Poza tym danie jest całkowicie wegetariańskie, nie znajdziemy w nim żadnych ulepszaczy pochodzenia zwierzęcego, jak np. w niektórych jogurtach.

ryż z groszkiem i marchewką

Smacznego!

Gdzie kupić? Dania i zupki są już w sieciach supermarketów Real, Carrefour, Alma, MarcPol, Piotr i Paweł, a także w sklepach ze zdrową żywnością na terenie całego kraju. Lista sklepów tutaj: http://www.firma-sys.pl/gdzie-kupic?

P.S. Zbierajcie kody z dań i zup babci Zosi. Za 10 kodów można dostać blender, za 6 kodów pledy, a za 3 kody bransoletkę. Więcej informacji tutaj: http://daniababcizosi.blogspot.com/2011/10/zbieraj-kody-i-wygrywaj-nagrody.html

Strona producenta: http://www.firma-sys.pl/

Blog producenta: http://daniababcizosi.blogspot.com/

Sklep producenta: http://www.sklep-sys.pl

niedziela, 27 listopada 2011

Na początku był Fast Food - niezdrowa żywność, jednak wtedy dostrzegano wyłącznie jej zalety. Tak, tak, podstawową zaletą fast foodów jest to, że jest to szybkie jedzenie ;) Gdzieś między pracą, domem, dodatkowymi kursami, a odpoczynkiem w kinie łapiemy hamburgera, by zaspokoić podstawowy głód. Ale zapominamy, że jedzenie ma też zaspokoić inne nasze potrzeby - oprócz dostarczenia energii, witamin i składników mineralnych, są to potrzeby estetyczne, zapachowe, dotykowe, a może też słuchowe. Frytki, kebab, czy hot-dog w biegu tych potrzeb niestety nie zaspokoją.

Slow Life

Idea Slow Food, jako sprzeciw wobec wybudowaniu McDonalda, narodziła się w 1986 roku, oczywiście we Włoszech. Piszę oczywiście, bo Włosi we krwi już dawno mają koncepcję Slow Food i Slow Life. Można to odczuć niemal na każdym kroku - sjesta w środku dnia, kiedy nikomu nie chce się pracować, przepyszne jedzenie, którym naprawdę można się delektować, ale i wino, które jakoś o wiele szybciej uderza do głowy - to wszystko pozwala ludziom cieszyć się życiem i życzliwie i szczerze uśmiechać się do nieznajomych (nie jest to sztuczny uśmiech, jak ten w McŚmieciu).

Od 1986 roku idea Slow Food zaczęła szybko rozprzestrzeniać się na cały świat. Do Polski jeszcze wtedy nie trafiła, no bo jak można protestować wobec fast foodów, skoro na półkach sklepowych stoi tylko ocet (co prawda w Anglii je się frytki z octem, a ziemniaków ci u nas dostatek)? Przedstawiciele ruchu Slow Food na swój symbol wybrali ślimaka. Dlaczego właśnie ślimak? Okazuje się, że już przed oświeceniem na początku XVII wieku pewien Włoch (oczywiście!) podczas obserwacji ślimaków zwrócił uwagę na to, że pośpiech, w jakim żyją ludzie odbiera rozum i zdrowy rozsądek, którego z kolei nie brakuje tym zwierzaczkom ze swoim domkiem na plecach. Mądrość przejawia się bowiem w powolności. Podobnie jest u Tolkiena - mądre, starożytne istoty są bardzo powolne. Entowie, kroczące drzewa upominają młodsze rasy (ludzi, hobbitów), aby nie były zbyt pochopne, zbyt szybkie.

Ruch Slow Food rozszerzył się na inne dziedziny życia - slow gardening, slow art, a nawet slow sex ;) Wszystkie te nurty wspólnie tworzą SLOW LIFE - filozofię powolnego życia.

Dziś w epoce postmodernizmu i konsupcjonizmu większość z nas przyjmuje, że powolność jest wadą. Cały czas biegamy do rodziny, do przyjaciół, na spotkania, krzycząc: "Nie mam czasu". Zatraciliśmy siebie, brak nam autorefleksji, chwili na kontemplację życia, docenienie cudu, jakim jest świat, jakim są inni ludzie i my sami. Bo życie faktycznie jest cudem, ale nie mamy czasu tego dostrzec.

Temu właśnie sprzeciwiają się wyznawcy SLOW LIFE, wyznawcy, ponieważ ruch ten, jak już pisałam, uważany jest nie tylko za styl życia, ale przede wszystkim za filozofię życia. Ideą Slow Life można przesiąknąć. Z filozofią czy psychologią Slow Life ma wiele wspólnego.

Jednym z głównych założeń Slow Life jest bycie tu i teraz. Nie możemy cały czas na coś czekać, lub coś rozpamiętywać, bo tracimy na to mnóstwo energii. A przyznajmy się szczerze, co dzisiaj robiliśmy? Myśleliśmy, co stało się kilka dni, a zarazem skupialiśmy się na czymś, co ma się niedługo wydarzyć? A co z chwilą obecną? Co z TU I TERAZ? Chwila obecna to jedyne co istnieje. Nie ma bowiem żadnego jutra, widzieliście kiedyś "jutro" albo "wczoraj"? A więc dlaczego nie żyjemy chwilą obecną, lecz przeszłością i przyszłością? Idea bycia tu i teraz pojawia się również w psychologii Gestalt (z nim. Gestalt - figura), zwanej też psychologią humanistyczną. Prawdziwą wolność uzyskamy, gdy zatrzymamy się i skupimy na chwili obecnej.

Jeśli chodzi o związek Slow Life z filozofią to J.J. Rousseau w oświeceniu pisał, że rozwój cywilizacji przyczynił się do wykształcenia w ludziach najgorszych cech. Przed powstaniem społeczeństwa człowiek miał dla siebie więcej czasu i kierował się miłością do świata. Człowiek dziki to człowiek naturalny, szczery, uczciwy, a przede wszystkim szczęśliwy. Co wy na to?

 

Strony poświęcone ruchowi Slow Food i Slow Life:

http://www.slowfood.pl/

http://www.slowfood.com/

http://slowlife.blox.pl/html

http://slowlifegarden.pl/

Slow Life & Garden


sobota, 26 listopada 2011

kasiowe_ciacho

Dawno temu w święta Katarzyny, które przypadają pod koniec listopada, organizowano zabawy i spotkania towarzyskie połączone z ludowymi wróżbami. 

Szukano wtedy sposobów, by zapewnić sobie powodzenie, przechytrzyć los i choć w części odkryć jego tajemnice. 

Dzisiaj kostka do pieczenia Kasia przypomina o imieninach Katarzyny i zapomnianych tradycjach staropolskich związanych z tym wydarzeniem. 
Katarzynki to bowiem także święto marki Kasia, która od tego imienia zaczerpnęła swoją nazwę.

Kasia odkurza zatem zapomniane święto i z okazji Katarzynek zaprasza wszystkich na pieczenie na żywo ciasta czekoladowego „Brownie”. Wydarzenie będzie transmitowane na wielu platformach jednocześnie: ipla.tv, MojeCiasto.pl, fun page Kasia „Bo to Twoje ciasto”

Start w sobotę, 26-go listopada o godz. 16.00 
Wystarczy włączyć internet, przygotować składniki, aby piec razem z Kasią.

Już dzisiaj Kasia zaprasza do wzięcia udziału w konkursach – nagrody będą cenne, więc warto się skusić i być z nami tego dnia.