Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
wtorek, 07 lutego 2012

suszone jagody goji

Niedawno mój znajomy, architekt wnętrz, wyciągnął torebkę pełną małych czerwonych kuleczek. – Częstuj się. Zaintrygowana wyciągnęłam garść niezidentyfikowanych obiektów, wyglądających trochę jak kolorowe rodzynki. Zazwyczaj nie przepadam za suszonymi owocami, te jednak miały przyjemną konsystencję i nie za słodki, a nawet lekko kwaskowaty smak. – Niedawno odkryłem je na biurku kolegi – dodał znajomy, widząc moje zaciekawienie – też najpierw z nieufnością spróbowałem kilka, a potem jagoda do jagody, zjadłem prawie całą paczkę. Podobno są nieprawdopodobnie zdrowe, ale mają jedną poważną wadę: trudno się od nich oderwać.

Sprawdziłam. Rzeczywiście – te niepozorne czerwone maleństwa to superbohaterowie wśród przekąsek. Są prawdziwą kopalnią witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jagody goji to mali wojownicy w walce z przekleństwami cywilizacji - nowotworami, cukrzycą, wadami  wzroku i impotencją. W swojej ojczyźnie, w Chinach, są ważnym składnikiem tradycyjnej medycyny ziołowej. Wchodzą w skład praktycznie każdej mieszanki mającej poprawić wzrok i przywrócić witalność. Te, które można znaleźć w naszych sklepach (ze zdrową żywnością, lub większych delikatesach), pochodzą zazwyczaj z czystszych rejonów Wyżyny Tybetańskiej. W Chinach często wykorzystuje się je jako dodatek do zup, herbat czy na ich bazie tworzy się nalewki. Cudowne właściwości zawdzięczają m.in. niezwykle dużej zawartości luteiny i karotenoidów – popularne ich źródło, jakim jest u nas marchewka, zupełnie się do nich nie umywa. Świeże jagody są niewyczerpanym źródłem witaminy C – niestety, znaczna jej ilość ulega utlenieniu podczas procesu suszenia. Zawierają jednak mnóstwo innych witamin – zwłaszcza tych z grupy B i E, szczególnie istotnych dla pięknej skóry. Dodatkowo, „wyposażone” są w aż 18 aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Wchodzące w skład jagód antyoksydanty działają przeciwzapalnie i hamują  procesy starzenia. Naprawdę trudno zliczyć ich zalety. Mojemu koledze i innym łasuchom spieszę jednak donieść, że specjaliści Tradycyjnej Chińskiej Medycyny zalecają poprzestanie na rozsądnej dawce maksymalnie 70 sztuk dziennie, co równa się ok. dwóm garściom owoców. Ale kto potrafi się oprzeć tak smacznemu lekarstwu?



środa, 28 grudnia 2011

kurczak garam masala

Uwielbiam smak i aromatyczny zapach potraw z kuchni indyjskiej. Właśnie dlatego postanowiłam zrobić kurczaka garam masalę. Garam masala to mieszanka przypraw - do kupienia w sklepach z kuchnią orientalną. Mieszankę można też zrobić samemu, tylko trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach - przepis łatwo znaleźć w internecie. W garam masali znajdziemy m.in. kolendrę, kumin, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, pieprz, kardamon, goździki, koper i liść laurowy.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- puszka krojonych pomidorów (może  być z ziołami lub z czosnkiem)

- 2 ząbki czosnku

- 1 cebula

- 1 filiżanka groszku (mrożonego lub z puszki)

- 200-300 ml śmietany


Przyprawy i dodatki:

- 0,5 mielonego ostrego chilii

- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

- 1 łyżeczka cukru

- 0,5 łyżeczki nasionek kardamonu Kamis Specialite

- 2 łyżki migdałów w płatkach

- 3 łyżeczki garam masali

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka Musztardy Kamis z curry

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- sól ziołowa Kamis Specialite

- pieprz kolorowy Kamis Specialite

 

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodajemy kardamon wyciągnięty z torebeczek nasiennych. Smażymy przez chwilę.

kardamon i cebula

kardamon

2. Na osobnej patelni smażymy piersi z kurczaka pokrojone w kostkę.

 

kurczak garam masala

kurczak garam masala

3. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy sól, pieprz i garam masalę.

pomidory

sól morska

pieprz kolorowy

garam masala

4. Następnie dodajemy chili, cynamon, cukier, kardamon, curry, kurkumę, migdały, musztardę, koncentrat. Wlewamy śmietanę i wsypujemy groszek.

chili

migdały

 

5. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cała potrawa wygląda tak:

kurczak garam masala

Kurczaka garam masalę możemy podawać np. z ryżem basmati lub z Pilawem ryżowym .

kurczak garam masala

Inspiracją dla tej potrawy był przepis na stronie przepisna.pl. Jednak trochę go zmodyfikowałam. Spróbujcie sami. Smacznego!

wtorek, 20 grudnia 2011

Pilaw (lub pilaf) to wschodnia potrawa z ryżu, często podawana z mięsem. Mój pilaw ryżowy jest co prawda bezmięsny, ale całkiem dobrze smakuje z daniami z mięsa albo ryb, np. z kuchni indyjskiej. Robi się go niezbyt długo – około 1 godziny, a aromatyczne przyprawy nadają bardzo specyficznego smaku. Rodzynki, migdały i cynamon sprawiają, że pilaw jest dość słodką potrawą. Postanowiłam eksperymentalnie przyrządzić to danie i naprawdę nie pożałowałam :) Sprawdźcie sami!

pilaw

 

Składniki:

- 200 g ryżu basmati w woreczku lub luzem

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 średnia grubo posiekana cebula

- 2 ząbki czosnku, rozgniecione i zmiażdżone

- 3 torebeczki nasienne kardamonu Kamis Specialite (ziarenka wyjmujemy ze środka)

- 4-5 całych goździków

- 3/4 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski) lub kminku

- 1,5 laski kory cynamonu Kamis Specialite

- 0,5 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)

- 1 filiżanka zmoczonych rodzynek

- 1 filiżanka mrożonego groszku

- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych (prażymy chwilę na suchej patelnii)

- ok. pół łyżeczki Pieprzu kolorowego Kamis Specialite

- ok. pół łyżeczki Soli morskiej ziołowej Kamis Specialite

 

Przygotowanie:

1. Ryż luzem płuczemy w zimnej wodzie tak długo, aż kolejna odlana woda będzie zupełnie czysta i starannie odcedzamy. Ryż w woreczku lub luzem gotujemy.

 

ryż basmati

2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na średnim ogniu smażymy około 1 minuty cebulę i czosnek. Wsypujemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy, by wszystkie ziarna ryżu były zwilżone tłuszczem.

cebulka smażona

ryż basmati

3. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy 15 minut pod przykryciem.

ryż z bulionem

4. Zestawiamy z ognia. Wsypujemy mrożony groszek, prażone migdały, rodzynki oraz przyprawy: ziarenka kardamonu, goździki, kumin, cynamon, sól morską ziołową i pieprz kolorowy.

przyprawy i dodatki

5. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

pilaw

Mój pilaw podałam z polędwiczkami wieprzowymi. Wykładając potrawę na talerz można utworzyć z niej kulki - ja włożyłam do małej filiżanki, ubiłam i wyłożyłam na talerz. Tak, jak wcześniej wspomniałam - pilaw bardzo dobrze pasuje z różnymi potrawami z mięs i ryb, ale możemy go podać nawet z jogurtem owocowym :)

Spróbujcie sami!

pilaw ryżowy z groszkiem i rodzynkami



niedziela, 11 grudnia 2011

Przyznam się bez bicia - to był mój pierwszy raz, gdy sama przygotowywałam polędwiczki wieprzowe i skromnie dodam, że były przepyszne! Przepis nie jest trudny, przygotowanie zajmuje nam około godziny. Według mnie jest to wspaniała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny! Jak zrobić polędwiczki?

polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Składniki:

- 2 polędwice wieprzowe (moje ważyły w sumie ok. 0,7 kg)

- olej/oliwa z oliwek

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka miodu

- ok. 1,5 szklanki wody

- ostra musztarda do posmarowania polędwiczek (np. pół słoiczka Musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis Specialite) > czytaj więcej o produktach Kamis

- 1 łyżka Musztardy z zielonym pieprzem młotkowym Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- 1 łyżeczka Musztardy z curry Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- Sól morska ziołowa Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- Pieprz kolorowy Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

 

Przygotowanie:

1. Polędwicę kroimy na ok. 2 centymetrowe krążki. Lekko ubijamy.

polędwica  polędwica

 

 

 

 

 

 

2. Każdy  kawałek dokładnie smarujemy ostrą musztardą z dwóch stron.

musztarda        musztarda

3. Na patelni rozgrzewamy olej, doprawiamy solą ziołową z młynka. Polędwiczki smażę krótko z każdej strony, aż będą jasne.

polędwiczki  polędwiczki

4. Gdy się usmażą, przekładamy na chwilę do garnka i przygotowujemy sos.

polędwiczki  polędwiczki

5. Do oleju, który został na patelni dolewamy łyżkę oleju, sypiemy łyżkę mąki i mieszamy, aby się nie nie przypaliło. Będzie do baza do naszego sosu. Następnie stopniowo dolewamy wodę, dodajemy łyżkę Musztardy z zielonym pieprzem i łyżeczkę Musztardy z curry. Dodajemy łyżeczkę miodu (ja dałam skrystalizowany). Doprawiamy Pieprzem kolorowym z młynka i dokładnie mieszamy do momentu zagotowania.

polędwiczki polędwiczki

polędwiczki

6. Do sosu wkładamy wszystkie polędwiczki i dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. W tym czasie sos trochę odparuje, a polędwiczki staną się miękkie.

polędwiczki  polędwiczki

Po około 15-20 minutach duszenia możemy podawać nasze polędwiczki! Ja podałam je z ziemniakami i surówką z marchewki (z dodatkiem czosnku), polałam sosem, w którym się dusiły. Smacznego!

polędwiczki    polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Polędwica wieprzowa sama w sobie jest słodkim mięsem, dlatego zalecam stosowanie ostrych musztard. Sama nie lubię ostrych potraw, ale polędwiczki w sosie musztardowym wcale nie są bardzo ostrym daniem. Mięsko wyszło soczyste i miękkie. Wszystkiemu smaku i aromatu dodają świeżo zmielone przyprawy, jak pieprz kolorowy i gruboziarnista sól morska. Miód nie jest konieczny, ale warto go dodać. No to jak? Macie ochotę na naprawdę smaczny obiad w sam raz na zimowe popołudnia?

Inspiracją do tego przepisu była strona kotlet.tv, a także linia przypraw Kamis Specialite. Chyba zostanę ich fanką na Facebooku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre musztardy na co dzień to polecam szczególnie te dwie, których użyłam w przepisie :)

P.S. Dziękuję mojej Mamie za dobre rady podczas przygotowania, bo jak mawiał klasyk - dobre rady zawsze w cenie ;)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44