Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
wtorek, 05 maja 2009

acai

 Palma brazylijska, która rodzi pyszne i zdrowe owoce Açai (Eutrepe Olereacea), rośnie głęboko w puszczy amazońskiej. 

 

Legenda

Ponieważ Indianie mają wytłumaczenie dla istnienia wszystkich roślin, zwierząt i zjawisk, jest także indiańska legenda wyjaśniająca powstanie açaí.  Opowiada ona, że pomiędzy rzekami Para i Guama, w rejonie dzisiejszego Belem, zamieszkiwało liczne plemię indiańskie mundururucu, które cierpiało głód. Nikt nie wiedział czemu, ale z lasu zniknęła wszelka zwierzyna i owoce, a z rzek ryby.  Nic nie dało się uzbierać ani upolować do jedzenia. Wódz plemienia, po naradzie z najstarszymi i najbardziej doświadczonymi wojownikami oraz szamanami zdecydował, że każde nowonarodzonego dziecko miało być zabite. Dzieci miano mordować aż do ustania głodu. Stało się, że tuż po ogłoszeniu decyzji córka wodza, miała ona na imię Iaça, urodziła prześliczną córeczkę. Kiedy tylko usłyszała o decyzji swego ojca błagała go, aby dziecko zostało ocalone. On jednak pozostał nieubłagany. Na oczach całej wioski wódz z zimną krwią, pewnie myśląc, że ratuje życie swego ludu, zamordował wnuczkę. Jego córka przez wiele dni nie wychodziła z indiańskiej maloki. Rozpaczała okrutnie po stracie dziecka. Prosiła też duchów przodków, żeby pokazały ojcu jakiś inny sposób uratowania plemienia przed śmiercią z głodu, niż mordowanie niewinnych dzieci. Po wielu dniach płaczu i modlitw, pewnej księżycowej nocy, Iaça usłyszała wyraźnie płacz swojej córeczki. Kiedy wyszła z maloki, dostrzegła rzeczywiście na środku placu swoje dziecko, tylko jakby już kilkuletnie. Ono, tym razem już radośnie się śmiejące, pobiegło do jednej z wyniosłych palm, jakie rosły wszędzie dookoła. Kiedy matka chciała objąć ramionami córeczką, ta nagle zniknęła. Płacząc z rozpaczy po córce objęła pień palmy i tak opleciona wokół niego umarła. Rano, kiedy ojciec wyszedł z chaty, dostrzegł martwa córkę. Podbiegł i chciał jej ciało zabrać do domu, ale ono zdawało się być zespolone z drzewem. Zaczął się przyglądać tej palmie i dostrzegł, że miała ona wiele maleńkich ciemnych owoców. To było bardzo dziwne, bo Indianie wyzbierali dosłownie wszystko z całego lasu. Wspiął się na palmę, nazbierał owoców, kazał je później rozgnieść i, aby starczyło dla wielu, rozcieńczył sok z wodą. Pokarm ten okazał się tak pożywny, że zdołał ocalić od śmierci głodowej pozostałych członków plemienia. Nie zabito już więcej żadnego innego niemowlaka. Na pamiątkę swej córki wódz nazwał owoc jej imieniem Iaça, tylko wypowiadanym  jakby od końca - açaí. 

 

drzewo acai

Działanie açai


- wzmacnia odporność,
- poprawia apetyt,
- poprawia koncentracje,
- reguluje poziom cholesterolu,
- poprawia sen,
- wzmacnia system odpornościowy,
- wspiera układ krążenia,
- oczyszcza organizm z toksyn
- poprawia sprawność seksualną.

Inne właściwości owoców:

- zwiększają energię
- uodparniają na przeziębienia/grypę
- dodają skórze zdrowia i młodości
- polepszają wzrok
- działają korzystnie na układ krwionośny
- zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym
- spowalniają proces starzenia
- pomagają w zrzucaniu wagi


Owoce açai zawierają fitoskładniki. Są to biologicznie czynne substancje roślinne, umieszczone przede wszystkim w warstwie podskórnej warzyw i owoców. Mają działanie antyoksydacyjne, korzystnie zmieniają funkcjonowanie organizmu zapobiegając wielu chorobom: hamują rozwój komórek nowotworowych, odznaczają się działaniem antybakteryjnym, potrafią poprawiać stan naczyń krwionośnych i obniżać poziom cholesterolu.

Açai zawiera:

witaminy B1, B2, B3, witaminę E, witaminę C, fofor, wapń, potas, błonnik, proteiny, żelazo oraz kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9.
100-gramowy ekstrakt z jagód acai zawiera 52.2 grama węglowodanów, 8.1 grama białek, 44.2 gramy błonnika oraz 32.5 grama tłuszczu. Jagody acai zawierają także bardzo dobre dla zdrowia antyoksydanty.

 

Źródła:

- Monavie sok z acai

- Acai

- Padre Grzegorz - blog

- Własności zdrowotne jagód acai

- Jagody Acai

- Acai berries super food or hype

- Megafood - Acai properties

poniedziałek, 04 maja 2009

 

owoce goji

 

Jagody Goji to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum).

Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach.

 

Lycium barbarum

 

Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa.

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i sa niskokaloryczne.

Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg, co stawia goji na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.

Legendy o goji

Za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Prze wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzym, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni. Na podstawie tej legendy napisano poemat.

Właściwości lecznicze

Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia również witalność,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność.

Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.

Sposób spożycia

Możemy poszperać trochę w Internecie i znajdziemy świeże lub suszone owoce goji, a także sok. Zaleca się spożywać 15-50 ml tego soku dziennie. Na pewnym forum winiarskim można też znaleźć przepis na wino z goji ;)

 

suszone goji

 

Źródła:

- Wikipedia.pl

- AV-Cosmetics

- E-Verde

niedziela, 03 maja 2009

  jedzenie

 

Witam wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Od dawna wiadomo, że "jesteś tym, co jesz". To, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie, dobre samopoczucie, odporność, na szybkość regeneracji organizmu po przebytej chorobie, a nawet na wyleczenie poważnej choroby. Istnieją dowody na to, że wiele owoców, warzyw czy przypraw ma właściwości lecznicze.

Dieta nie powinna nam kojarzyć się z drakońskimi wyrzeczeniami, lecz ze sposobem na zdrowe życie. Dobrze dobrana, urozmaicona dieta pozwoli nam na zachowanie zdrowia. O tym właśnie będzie mój blog.

Na moim blogu zamierzam poruszyć m.in. takie tematy:

- witaminy

- składniki mineralne

- zdrowe owoce, warzywa itd.

- zdrowe produkty

- diety

- żywność organiczna

- fantastyczne kuracje lecznicze

- ciekawostki ze świata nauki nt. odżywiania

W zakładkach po lewej stronie znajdziecie również odnośniki do ciekawych stron o odżywianiu. 

Serdecznie polecam regularne odwiedziny :)

 

1 ... 41 , 42 , 43 , 44