Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
sobota, 07 lipca 2012

kanapki

W dzień finału Euro przygotowałam przekąskę kibica - na facebookowy konkurs. Nie udało się wygrać, ale kanapki były bardzo dobre :) Użyłam do nich chleba tostowego, może nie jest zbyt zdrowy, ale oczywiście można zastąpić go innych rodzajem chleba. Za to na kanapkach znajdziemy samo zdrowie - świeże warzywka, ser feta, ser żółty itd. Oczywiście są to flagi Hiszpanii i Włoch - mistrza i wicemistrza Europy.

kanapki

kanapki

kanapki


środa, 04 lipca 2012

Kiedyś czytałam, że cukier uzależnia prawie jak amfetamina. Dodawany jest do wielu produktów, spożywanych przez nas na codzień.

Przeczytajcie artykuł, jak to się stało, że cukier stał się nałogiem ludzkości. I jak trudno jest go wycofać z rynku oraz jakie szkody czyni naszemu zdrowiu (i sylwetce).

Cukier nałogiem ludzkości. Przez Butza

Agnieszka Mitraszewska
Jesteśmy w szponach nałogu. Choć o tym nie wiemy, zjadamy coraz więcej cukru. Wszystko dlatego, że Richardowi Nixonowi zależało na drugiej kadencji w Białym Domu.
Burmistrz Nowego Jorku Michael Bloomberg postanowił ograniczyć rozmiary nowojorczyków i na początek chce wprowadzić zakaz sprzedaży dużych porcji słodkich napojów gazowanych. Choć cola to tylko czubek góry lodowej problemów z właściwym żywieniem, opór ze strony lobby przemysłowego jest ogromny. Tymczasem, z badania cytowanego przez "New York Timesa" wynika, że prawdopodobieństwo zawału u mężczyzn, którzy piją słodzone napoje, jest o 20 proc. wyższe.

Zachodnie społeczeństwa rosną w oczach. A właściwie w pasie. Na przykład statystyczny Brytyjczyk waży średnio o 19 kg więcej niż w latach 60. Produkuje się coraz szersze fotele samochodowe, kabiny przebieralni na basenach, dawny rozmiar XL teraz ma metkę L. Powszechnie uważa się, że wynika to z rosnącej zamożności i z tego, że jemy więcej niż dawniej, ale to nieprawda. Po prostu nieświadomie staliśmy się uzależnieni od cukru.

Wszystko zaczęło się w latach 70., gdy Richard Nixon prowadził kampanię wyborczą przed drugą kadencją prezydencką. Jego popularności szkodziła nie tylko wojna w Wietnamie, lecz także wysokie ceny żywności. Jego polityczne "być, albo nie być" wiązało się ze spadkiem cen. A to oznaczało przymierze z bardzo silnym lobby: farmerami. Sekretarzem ds. rolnictwa został Earl Butz, autor radykalnego planu, który zmienił dietę ludzkości, a co za tym idzie - i kształty rasy ludzkiej.

Butz (za pomocą subsydiów) namówił amerykańskich farmerów do zmiany skali produkcji na przemysłową, a także do skoncentrowania się na jednym rodzaju zboża: na kukurydzy. Kukurydziana pasza pozwoliła efektywniej hodować bydło. Hamburgery stały się większe, smażone na oleju kukurydzianym ziemniaki w postaci frytek zawierały więcej tłuszczu. Kukurydza stała się lokomotywą produkcji taniej żywności. W wyniku reform wprowadzonych przez Butza amerykańscy farmerzy z dnia na dzień z drobnych posiadaczy zmienili się w milionerów, a ich rynkiem zbytu stał się cały świat.

Gdy już w połowie lat 70. okazało się, że produkują nadwyżki kukurydzy, Butz udał się do Japonii, by zbadać niewykorzystane możliwości technologiczne tego zboża. Okazało się, że za psie pieniądze można z niego produkować syrop glukozowo-fruktozowy - bardzo słodki, gęsty i tani. Wkrótce ambrozja ta trafiała już do każdego rodzaju żywności przetworzonej: sosów, konserw, wędlin, mięsa, pieczywa, ciastek, jogurtów, twarożków. Dzięki syropowi okres przydatności do spożycia niektórych produktów wydłużył się z dni do lat. Szczególnie lukratywne okazało się stosowanie go przy produkcji napojów gazowanych, gdzie zastąpił on dużo droższy cukier. Jeszcze bardziej przydatny stał się w żywności o niskiej zawartości tłuszczu. Dzięki niemu odzyskuje ona nieco utraconego smaku. Zatem jedząc odtłuszczone produkty, ludzie stają się coraz grubsi.
Wszystko to dzieje się poza świadomością konsumentów. Straciliśmy kontrolę nad tym, co jemy. Cukier jest jak narkotyk. Nawet gdy dowiadujemy się o jego wysokiej zawartości w przetworzonych produktach, jest już za późno. Nasz organizm domaga się go coraz więcej. Szczury laboratoryjne żywione zwykłą karmą nie przybierają na wadze, a gdy jedzą przetworzoną żywność - zaczynają tyć już w ciągu kilku dni, a ich apetyt na słodzone produkty rośnie.

Czy przedstawiciele przemysłu spożywczego wiedzieli, co robią, wprowadzając na rynek uzależniające produkty żywnościowe? - zastanawia się "The Guardian". Być może nie znali mechanizmów neurologicznych, lecz z pewnością wiedzieli, co ludzie chętnie kupują w coraz większych ilościach.

Kłopot polega na tym, że fundusze na badania naukowe związane z wpływem przetworzonej żywności na nasz organizm pochodzą głównie od wielkich koncernów spożywczych.

Żródło: http://wyborcza.biz/biznes/1,100897,12051368,Cukier_nalogiem_ludzkosci__Przez_Butza.html

środa, 13 czerwca 2012

Ostatnio na grouponie trafiła się okazja (nie, to nie jest reklama grouponu, chociaż mogłaby być :P ). Zrzuciliśmy się w trzy osoby i kupiliśmy zestaw sushi składający się z 60 różnych kawałków! Przypada po 20 kawałków na łebka. Niektóre kawałki były baaaardzo dobre :) Były odmiany z awokado, mango, surimi, krewetkami, węgorzem, tuńczykiem, łososiem. Te z surową rybą przerażały mnie najbardziej, ale jakoś sobie poradziłam. I nawet żyję. Do tej pory z surowych ryb jadłam tylko wędzonego łososia.

Zamówienie było na wynos. Dzięki temu w domu przy pałaszowaniu sushi poczyniłam pewne przemyślenia (czy istnieje coś takiego, jak filozofia sushi?). Sushi mimo wszystko powinno się jadać w japońskiej restauracji. W domu - owszem, ale na pewno nie przy meczu Grecja - Czechy ;) Potrzebny jest rozleniwiony klimat. Bo sushi to nie jest żaden fast food, jedząc sushi warto zastanowić się nad życiem... Przynajmniej mnie tak to sushi nastraja.

Dla przypomnienia - sushi jemy pałeczkami lub palcami, wcześniej maczamy kawałek w sosie sojowym (my dostaliśmy akurat bardzo słony, wydaje mi się, że taki z niższej półki), pomiędzy kęsami oczyszczamy sobie kubki smakowe przegryzając kawałkami marynowanego imbiru (może być czerwony albo biały). Kto lubi ekstremalne wrażenia, do kawałka sushi może sobie dołożyć odrobinę (!) chrzanu/pasty wasabi (na zdjęciu to te zielone kulki).

Smacznego!

 

sushi time 1

sushi time 2

niedziela, 04 marca 2012

yerba mate

Pisałam już Czym jest Yerba Mate i o ekspresowej Yerbie Taragui.

 

Jakie korzyści płyną z picia Yerby?

Zamiast pić kawę, która oprócz tego, że dodaje nam energii jest szkodliwa dla naszego zdrowia, warto zacząć pić yerbę matę. Rozjaśnia ona nasz umysł, usuwa zmęczenie i poprawia koncentrację. Zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę B, która jest naturalnym antydepresantem. Podkreśla się również korzystny wpływ na metabolizm organizmu, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie.

Yerbę pijemy z tykwy przez bombillę, możemy też pić ją po prostu ze szklanki, ale wtedy uważajmy na susz.

yerba mate

Amanda Elaborada

Dzisiaj spróbowałam nowego smaku Amanda Elaborada. Ma bardzo ciekawy smak - oczywiście jest to charakterystyczny, ziemisty, ale łagodny smak yerby, bez dodatków. Jest to argentyńska odmiana, uprawiana przez polską rodzinę Szychowskich. Gorąco polecam! Stanie się ona jedną z moich ulubionych yerb :)

yerba mate

Jak przygotować currado - naczynko z tykwy?

- Nasyp susz do połowy tykwy

- Zalej wodą  o temp. 70-85 st. C

- Pozostaw na ok. 24 h.

- Wysyp zawartość i wyskrob łyżeczką resztki miąższu. Uważaj na dno tykwy, nie należy wyrywać naturalnego patyczka na środku dna, bo inaczej tykwa nam się przedziurawi.

- Zabieg powtórz - możesz użyć tego samego suszu.

yerba mate

Konserwacja

Pamiętaj, aby po każdej serii picia yerby umyć naczynko (wodą, nie należy używać gąbek czy płynów do mycia naczyń) i dokładnie wysuszyć. Można położyć na kaloryferze lub do środka włożyć ręczniki papierowe. Nieumyte lub niewysuszone naczynko może zacząć gnić, tak że należy o to dbać.

amanda 1

Gdzie kupić Yerbę Mate?

Yerbę Mate - m.in. odmianę Amanda Elaborada możecie kupić tutaj:

YerbaMarket.com

YerbaMarket.com

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44