Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Blogi i inne strony - tu też piszę/pisałam
Blogi kulinarne
Ciekawe strony
Fora internetowe
Napisz do mnie
Programy kulinarne
SPIS TREŚCI
Strony kulinarne
Zalinkowali mnie :)
Tagi
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bardzo dawno mnie tutaj nie było. Wszystko dlatego, że pracuję teraz nad moim drugim blogiem angielskidlakazdego.blox.pl

Dzisiaj chciałabym Wam podać przepis na jajka faszerowane pastą z awokado.

jajka faszerowane

Pierwszy raz zrobiłam takie jajka na Wielkanoc. Przepis znalazłam gdzieś w internecie. Wyszły pyszne. Jednak za drugim razem na imieninach nie zdały egzaminu, ponieważ nie mogą one za długo stać na stole. Niestety, awokado bardzo szybko się utlenia i czernieje. I mimo że nadal jest bardzo smaczne, to jednak nie wygląda to już zbyt apetycznie.

Co jest nam potrzebne? Ważne, aby awokado było dość miękkie, najlepiej, gdyby po zakupie poleżało 2-3 dni w domu w temperaturze pokojowej, tak żeby dało się ubić widelcem.

Jajka faszerowane awokado

* Proporcje mogą być bardzo różne, w zależności od tego, ile chcemy mieć takich jajek :) Przykładowo:

- 2 awokado

- 8 jajek

- przyprawy

- zioła do przybrania

- sok z limonki

Jajka gotujemy na twardo (najlepiej niezbyt długo). Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy łyżeczką. Do miski dorzucamy 2 jajka w całości. Awokado i 2 jajka ubijamy widelcem. Całość polewamy sokiem z limonki, aby zapobiec ściemnieniu awokado. Dodajemy pieprzu, soli, ewentualnie suszonych ziół, mielonej papryki itd. Wszystkie pozostałe jajka przekrawamy na pół, wydrążamy, żółtka wrzucamy do salaterki, również ubijamy z masą. Następnie nadziewamy obficie każdą połówkę jajka. Przyozdabiamy.

Smacznego!

 

jajka faszerowane

sobota, 09 listopada 2013

Dzisiaj bardzo prosty przepis na szybki obiad. Lubicie spaghetti bolognese?

Ostatnio otrzymałam zestaw przypraw do potraw włoskich firmy Kamis. Mam zamiar wypróbować je wszystkie. Na pierwszy ogień poszła Przyprawa do spaghetti bolognese. Korzystałam z przepisu na opakowaniu, jednak trochę go zmodyfikowałam.

Wiele osób uważa, że nie da się zrobić spaghetti bez "fixa". Fixy i różne buliony stały się ostatnio bardzo popularne. Teraz każdy może do mięsa dodać fixa i uważa się za wybitnego kucharza ;) Otóż w fixie znajduje się szkodliwy glutaminian potasu lub sodu, który co prawda wyostrza smak potrawy, ale jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Natomiast przyprawa firmy Kamis nie zawiera glutaminianu, a w składzie ma wyłącznie naturalne składniki :) Ale przejdźmy do samego przepisu.

Przyprawa do Spaghetti Bolognese firmy KAMIS zawiera zestaw przypraw - czosnek, sól, oregano, szczypiorek, bazylię, natkę pietruszki, paprykę słodką w płatkach oraz chili. Gdy jeszcze nie znałam tej przyprawy zawsze dodawałam m.in. suszoną bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. W tej przyprawie mam jednak wszystko w jednym opakowaniu, co jest znacznym ułatwieniem :)Spróbujcie sami!


spaghetti bolognese

Spaghetti Bolognese

- opakowanie makaronu spaghetti

- ok. 500 g mięsa mielonego (ja najczęściej mam wieprzowe)

- 1 cebula

- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (w sezonie - kilka pomidorów również bez skórki)

- parmezan lub inny topiący się ser żółty do posypania

- oliwa z oliwek

- 1 opakowanie Przyprawy do Spaghetti Bolognese KAMIS


Przygotowanie

Makaron ugotować al dente.

Na patelni bądź w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wrzucić mięso mielone i delikatnie je rozdrobnić, mieszając smażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidory (jeśli z puszki to wraz z zalewą), przyprawę do spaghetti oraz sól i pieprz. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym serem. Do ozdoby można użyć listków świeżej bazylii.

Smacznego!

 

A Wy jak robicie Wasze ulubione spaghetti?

 

sobota, 21 września 2013

aronia

aronia

aronia

aronia

Jak widać na załączonych obrazkach, robimy nalewkę z aronii :) Przepis zaczerpnięty stąd:

http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/10/nalewka-aroniowa.html

sobota, 07 września 2013

Dzisiaj była duża kolacja :)

 

banany w cieście

banany w cieście

cukinia w cieście

Niestety nie mam więcej zdjęć, bo wszystko zjadaliśmy na bieżąco :)

Dzisiejsze menu:

1. Cukinia w cieście naleśnikowym

2. Cebula w krążkach w cieście naleśnikowym (onion rings)

3. Naleśniki

4. Banany w cieście naleśnikowym

Ciasto naleśnikowe:

- ok. 6-7 czubatych łyżek mąki pszennej

- pół szklanki mleka

- pół szklanki wody mineralnej gazowanej (wtedy są bardziej puszyste)

- jajko

- szczypta soli

Przyrządzanie:

Składniki mieszamy trzepaczką. Naleśniki smażymy z każdej strony do ścięcia.

Banany kroimy na pół i jeszcze raz na pół. Obtaczamy w cieście. Smażymy z każdej strony.

Do ciasta na cukinię i krążki cebulowe wsypujemy sól, pieprz, paprykę, curry. Obtaczamy. Smażymy.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44