Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti po bolońsku

Dzisiaj bardzo prosty przepis na szybki obiad. Lubicie spaghetti bolognese?

Ostatnio otrzymałam zestaw przypraw do potraw włoskich firmy Kamis. Mam zamiar wypróbować je wszystkie. Na pierwszy ogień poszła Przyprawa do spaghetti bolognese. Korzystałam z przepisu na opakowaniu, jednak trochę go zmodyfikowałam.

Wiele osób uważa, że nie da się zrobić spaghetti bez "fixa". Fixy i różne buliony stały się ostatnio bardzo popularne. Teraz każdy może do mięsa dodać fixa i uważa się za wybitnego kucharza ;) Otóż w fixie znajduje się szkodliwy glutaminian potasu lub sodu, który co prawda wyostrza smak potrawy, ale jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Natomiast przyprawa firmy Kamis nie zawiera glutaminianu, a w składzie ma wyłącznie naturalne składniki :) Ale przejdźmy do samego przepisu.

Przyprawa do Spaghetti Bolognese firmy KAMIS zawiera zestaw przypraw - czosnek, sól, oregano, szczypiorek, bazylię, natkę pietruszki, paprykę słodką w płatkach oraz chili. Gdy jeszcze nie znałam tej przyprawy zawsze dodawałam m.in. suszoną bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. W tej przyprawie mam jednak wszystko w jednym opakowaniu, co jest znacznym ułatwieniem :)Spróbujcie sami!


spaghetti bolognese

Spaghetti Bolognese

- opakowanie makaronu spaghetti

- ok. 500 g mięsa mielonego (ja najczęściej mam wieprzowe)

- 1 cebula

- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (w sezonie - kilka pomidorów również bez skórki)

- parmezan lub inny topiący się ser żółty do posypania

- oliwa z oliwek

- 1 opakowanie Przyprawy do Spaghetti Bolognese KAMIS


Przygotowanie

Makaron ugotować al dente.

Na patelni bądź w rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wrzucić mięso mielone i delikatnie je rozdrobnić, mieszając smażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidory (jeśli z puszki to wraz z zalewą), przyprawę do spaghetti oraz sól i pieprz. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym serem. Do ozdoby można użyć listków świeżej bazylii.

Smacznego!

 

A Wy jak robicie Wasze ulubione spaghetti?

 

sobota, 09 listopada 2013, ioreta

Polecane wpisy

Komentarze
gosc003
2013/11/28 11:08:39
Ja bardzo lubię :)
-
zywienie
2014/08/29 11:02:46
Spaghetti też może być dietetyczne, pod warunkiem, że napijemy się lampkę czerwonego wytrawnego wina, które zawiera dużo polifenoli.
-
2014/11/03 14:39:32
Zgadzam się spaghetti też może być dietetyczne, zależy jakiego makaronu dodasz. Ja osobiście kupuję taki ze sklepów ze zdrową żywnoscią np. www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1726