Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Przyznam się bez bicia - to był mój pierwszy raz, gdy sama przygotowywałam polędwiczki wieprzowe i skromnie dodam, że były przepyszne! Przepis nie jest trudny, przygotowanie zajmuje nam około godziny. Według mnie jest to wspaniała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny! Jak zrobić polędwiczki?

polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Składniki:

- 2 polędwice wieprzowe (moje ważyły w sumie ok. 0,7 kg)

- olej/oliwa z oliwek

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka miodu

- ok. 1,5 szklanki wody

- ostra musztarda do posmarowania polędwiczek (np. pół słoiczka Musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis Specialite) > czytaj więcej o produktach Kamis

- 1 łyżka Musztardy z zielonym pieprzem młotkowym Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- 1 łyżeczka Musztardy z curry Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- Sól morska ziołowa Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

- Pieprz kolorowy Kamis Specialite > czytaj więcej o produktach Kamis

 

Przygotowanie:

1. Polędwicę kroimy na ok. 2 centymetrowe krążki. Lekko ubijamy.

polędwica  polędwica

 

 

 

 

 

 

2. Każdy  kawałek dokładnie smarujemy ostrą musztardą z dwóch stron.

musztarda        musztarda

3. Na patelni rozgrzewamy olej, doprawiamy solą ziołową z młynka. Polędwiczki smażę krótko z każdej strony, aż będą jasne.

polędwiczki  polędwiczki

4. Gdy się usmażą, przekładamy na chwilę do garnka i przygotowujemy sos.

polędwiczki  polędwiczki

5. Do oleju, który został na patelni dolewamy łyżkę oleju, sypiemy łyżkę mąki i mieszamy, aby się nie nie przypaliło. Będzie do baza do naszego sosu. Następnie stopniowo dolewamy wodę, dodajemy łyżkę Musztardy z zielonym pieprzem i łyżeczkę Musztardy z curry. Dodajemy łyżeczkę miodu (ja dałam skrystalizowany). Doprawiamy Pieprzem kolorowym z młynka i dokładnie mieszamy do momentu zagotowania.

polędwiczki polędwiczki

polędwiczki

6. Do sosu wkładamy wszystkie polędwiczki i dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. W tym czasie sos trochę odparuje, a polędwiczki staną się miękkie.

polędwiczki  polędwiczki

Po około 15-20 minutach duszenia możemy podawać nasze polędwiczki! Ja podałam je z ziemniakami i surówką z marchewki (z dodatkiem czosnku), polałam sosem, w którym się dusiły. Smacznego!

polędwiczki    polędwiczki wieprzowe w musztardzie

Polędwica wieprzowa sama w sobie jest słodkim mięsem, dlatego zalecam stosowanie ostrych musztard. Sama nie lubię ostrych potraw, ale polędwiczki w sosie musztardowym wcale nie są bardzo ostrym daniem. Mięsko wyszło soczyste i miękkie. Wszystkiemu smaku i aromatu dodają świeżo zmielone przyprawy, jak pieprz kolorowy i gruboziarnista sól morska. Miód nie jest konieczny, ale warto go dodać. No to jak? Macie ochotę na naprawdę smaczny obiad w sam raz na zimowe popołudnia?

Inspiracją do tego przepisu była strona kotlet.tv, a także linia przypraw Kamis Specialite. Chyba zostanę ich fanką na Facebooku. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre musztardy na co dzień to polecam szczególnie te dwie, których użyłam w przepisie :)

P.S. Dziękuję mojej Mamie za dobre rady podczas przygotowania, bo jak mawiał klasyk - dobre rady zawsze w cenie ;)

niedziela, 11 grudnia 2011, ioreta

Komentarze
2011/12/11 20:04:17
Brzmi pysznie !!!A do tego (żeby bylo bardziej tucząco ) kluski śląskie:))
-
2011/12/12 08:14:10
bardzo fajny przepis, u mnie w ten weekend rowniez goscily poledwiczki wieprzowe:)
-
2011/12/13 01:46:55
Gdyby nie ta nadwaga...
-
2011/12/15 09:12:59
Muszę się rozejrzeć za tymi musztardami. Danie wygląda smakowicie;)
-
2011/12/20 10:33:42
Smakowicie wygląda .Z dodatkiem musztardy każde mięsko smakuje zupełnie inaczej i myślę ,że jest dużo lepsze .Pozdrawiam
-
2011/12/29 22:14:18
Jeśli chodzi o musztardy to można je spotkać m.in. w realu. W Piotrze i Pawle też chyba są. Mają bardzo ciekawy smak :)