Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pilaw ryżowy z groszkiem i rodzynkami

Pilaw (lub pilaf) to wschodnia potrawa z ryżu, często podawana z mięsem. Mój pilaw ryżowy jest co prawda bezmięsny, ale całkiem dobrze smakuje z daniami z mięsa albo ryb, np. z kuchni indyjskiej. Robi się go niezbyt długo – około 1 godziny, a aromatyczne przyprawy nadają bardzo specyficznego smaku. Rodzynki, migdały i cynamon sprawiają, że pilaw jest dość słodką potrawą. Postanowiłam eksperymentalnie przyrządzić to danie i naprawdę nie pożałowałam :) Sprawdźcie sami!

pilaw

 

Składniki:

- 200 g ryżu basmati w woreczku lub luzem

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 średnia grubo posiekana cebula

- 2 ząbki czosnku, rozgniecione i zmiażdżone

- 3 torebeczki nasienne kardamonu Kamis Specialite (ziarenka wyjmujemy ze środka)

- 4-5 całych goździków

- 3/4 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski) lub kminku

- 1,5 laski kory cynamonu Kamis Specialite

- 0,5 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)

- 1 filiżanka zmoczonych rodzynek

- 1 filiżanka mrożonego groszku

- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych (prażymy chwilę na suchej patelnii)

- ok. pół łyżeczki Pieprzu kolorowego Kamis Specialite

- ok. pół łyżeczki Soli morskiej ziołowej Kamis Specialite

 

Przygotowanie:

1. Ryż luzem płuczemy w zimnej wodzie tak długo, aż kolejna odlana woda będzie zupełnie czysta i starannie odcedzamy. Ryż w woreczku lub luzem gotujemy.

 

ryż basmati

2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Na średnim ogniu smażymy około 1 minuty cebulę i czosnek. Wsypujemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy, by wszystkie ziarna ryżu były zwilżone tłuszczem.

cebulka smażona

ryż basmati

3. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy 15 minut pod przykryciem.

ryż z bulionem

4. Zestawiamy z ognia. Wsypujemy mrożony groszek, prażone migdały, rodzynki oraz przyprawy: ziarenka kardamonu, goździki, kumin, cynamon, sól morską ziołową i pieprz kolorowy.

przyprawy i dodatki

5. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

pilaw

Mój pilaw podałam z polędwiczkami wieprzowymi. Wykładając potrawę na talerz można utworzyć z niej kulki - ja włożyłam do małej filiżanki, ubiłam i wyłożyłam na talerz. Tak, jak wcześniej wspomniałam - pilaw bardzo dobrze pasuje z różnymi potrawami z mięs i ryb, ale możemy go podać nawet z jogurtem owocowym :)

Spróbujcie sami!

pilaw ryżowy z groszkiem i rodzynkami



wtorek, 20 grudnia 2011, ioreta

Polecane wpisy