Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

O kiełkach jeszcze słów kilka

 

Kiełki - różne

Rzodkiewka
Moczenie: ok. 2 godz., kiełkowanie: 4-5 dni. Bogate w witaminy A, C, B, E i H, kwasy omega-3 i błonnik. Ostry smak zawdzięczają olejkom gorczycowym.

Słonecznik
Moczenie: 8 godz., kiełkowanie: 2-3 dni. Dostarczą szczególnie dużo fosforu, wapnia i żelaza, a także witaminy D. Mają wyraźny słodkawy posmak.

Pszenica
Moczenie: 5 godz., kiełkowanie: 2 dni. Mnóstwo w nich błonnika, białka oraz witamin A, B, C i E - najbardziej wartościowe są pędy długości ok. 3 mm. W smaku łagodne.

Fasola
Moczenie: 8 godz., kiełkowanie: 3-5 dni. Wyjątkowo dużo w nich witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, selenu i jodu. Są lekko chrupiące, o łagodnym smaku.

Lucerna (alfalfa)
Moczenie: 5 godz., kiełkowanie: 5-7 dni. Zawierają dużo białka, kwasu foliowego, selenu, witaminy C. W smaku lekko orzechowe.

Lucerna zawiera więcej wartościowych składników niż 'konkurenci', niż sałaty, warzywa i owoce. W zależności od czasu kiełkowania: po siedmiu dniach kiełki lucerny są źródłem chlorofilu, zawierają prowitaminę A, ponadto witamię B-komplex, D, E, K.

Lucerna dostarcza szczególnie dużo białka roślinnego i przede wszystkim - dojrzałe kiełki - wszystkie podstawowe aminokwasy. Eksperci stosują Lucernę do 'odtrucia' organizmu, polecana jest również jako 'pakiet turbo' do rekonwalescencji i dla chronicznie chorych. Jej antytoksyczne właściwości przewyższają te drożdży piwnych i kiełków pszenicznych. Lucerna uodparnia organizm i pomaga w leczeniu dolegliwości zapalnych z rodzaju -itis, jak artritis.

Lucernę poleca się zwłaszcza przy stanach wyczerpania. Przywraca ona równowagę wapienno-fosforową, która jest ważna szczególnie dla dzieci, jako że od niej zależy budowa kości.

Soczewica
Moczenie: 6 godz., kiełkowanie: 3-4 dni. Cenione ze względu na dużą zawartość miedzi i cynku, żelaza oraz kwasu foliowego. Dostarczają także rzadko występującej w roślinach witaminy B12. Mają delikatny smak.

***

Kiełki rzodkwi i rzodkiewki – właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne; szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych; zawierają dużą ilość witaminy C; podnoszą odporność organizmu; korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci;

Kiełki lucerny (alfa-alfa) – doskonałe źródło białka i kopalnia witamin, szczególnie witaminy C i związków mineralnych (najwyższa zawartość ze wszystkich kiełków), a także lecytyny; mają właściwości dezynfekujące i uodparniające; obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL; szczególnie zalecane wegetarianom (zawierają m.in. B12), kobietom podczas ciąży i karmienia; są znakomite przy odtruwaniu organizmu, a także przy rekonwalescencji i w stanach wyczerpania; poprawiają pamięć, pobudzają do życia;

Kiełki brokuł – niezwykle wartościowe źródło wit. A, C, B1, B2, PP, a także wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i koenzymu Q10; dzięki dużej zawartości sulforafanu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe;

Kiełki soi – doskonałe źródło białka, witamin: A, B1, B2, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu; odmładzają skórę i wspaniale wpływają na cerę (wygładzają ją); koją nerwy, dodają energii i zwiększają apetyt;

Kiełki soczewicy – dobre źródło witaminy C, kwasu foliowego, żelaza i magnezu; skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe; wykazują korzystny wpływ na zęby;

Kiełki rzeżuchy – obniżają poziom cukru we krwi; szczególnie polecane w diecie dla cukrzyków; zawarta w nich siarka pobudza apetyt;

Kiełki słonecznika – doskonałe źródło fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku, a także miedzi i cynku oraz witaminy D; szczególnie polecane wegetarianom;

Kiełki fasoli Mung – doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu, cynku i potasu; zawierają witaminy z grupy B i witaminę E; obniżają poziom „złego" cholesterolu LDL.

Kiełki pszenicy – źródło licznych witamin, w tym witaminy E i licznych pierwiastków, szczególnie selenu.

***

  • Kiełki soi

Są źródłem białka i witamin A, B, C, K, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Dużo w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów. Regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Mogą łagodzić objawy klimakterium. Mają orzechowy smak. Najlepiej komponują się w daniach kuchni chińskiej.
Moczenie: 12 godz., kiełkowanie: 3 dni (zbieramy, gdy urosną do ok. 1 cm).

  • Kiełki lucerny

Dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, kwasu foliowego, selenu, cynku, magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Są lekko cierpkie z orzechowym posmakiem. Równie dobrze smakują z chlebem z masłem, jak i w potrawach.
Moczenie: 5 godz., kiełkowanie: 5–7 dni (gdy urosną do 3–5 cm).

  • Kiełki owsa

Są w nich wszystkie ważne witaminy (A, B, C i E) i minerały (fosfor, żelazo, miedź, fluor, cynk, wapń, jod), wiele białka i tłuszczów. Regulują pracę tarczycy i w konsekwencji gospodarkę hormonalną organizmu. Ze względu na zawartość witaminy E wpływają korzystnie na płodność. Mają bardzo łagodny smak. Można posypać nimi sałatkę, dodać do muesli i deserów.
Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbieramy, gdy urosną na długość ziarna).

  • Kiełki rzeżuchy

To doskonałe źródło witamin C, A, B, D, soli mineralnych i olejków eterycznych. Orzeźwiają, pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, łagodzą bóle stawów. Zaleca się je w wiosennych kuracjach oczyszczających. Mają charakterystyczny ostry smak i zapach, który znakomicie harmonizuje z sałatkami, twarogiem, potrawami warzywnymi i kanapką.
Moczenie: 6 godz., kiełkowanie: 2 dni (kiełki zbieramy po 2 dniach; w ciągu 6–8 dni roślinki osiągają wysokość ok. 4 cm – gdy ostrożnie obetniemy wtedy same listki, odrosną, umożliwiając drugi zbiór kiełków).

  • Kiełki rzodkiewki

Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków nadaje potrawie ostry smak i aromat.
Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

***

Rzodkiew

Kiełki są doskonałym źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin, mikroelementów, enzymów i innych składników wzmacniających. W 100 g kiełków rzodkwi znajduje się m.in. około:

- 80 mg wit. C

- 6,60 mg wit. PP

- 60 mg magnezu

- 1,20 mg cynku

- 2,30 mg żelaza

oraz wyjątkowo dużo soli wapnia - 90,80 mg.

W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajane przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub podjadania w ciągu dnia.

Zawartość białka w kiełkach

w porównaniu z mięsem i jajami

jaja

mięso

kiełki mungo

groch

kiełki soi

kiełki lucerny

13%

19%

24%

25%

28%

35%

 

Składniki mineralne kiełków pszenicznych i mungo w porównaniu z warzywami

warzywa

na 100 g

magnez

mg

fosfor

mg

żelazo

mg

miedź

mg

cynk

mg

k.pszeniczne

k.mungo

sałata

pomidor

ogórek

marchew

33

25

11

20

8

18

115

69

33

26

23

35

1,0

0,8

1,1

0,5

0,5

2,1

0,11

0,17

0,05

0,09

0,09

0,13

0,7

0,5

0,2

0,2

0,2

0,1

 

Źródła:

- http://kobieta.interia.pl/

- Opakowanie po kiełkach

- Ciekawa strona http://storytel.republika.pl/kielki.html

- Kochajmy kiełki! Greenway

- Poradnik Zdrowie

sobota, 09 października 2010, ioreta
Tagi: kiełki

Komentarze
2012/10/21 13:38:02
___________________________________________________________________________
CHOROBY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU (wklejam przyjacielską notkę), A REALNA ENERGIA DLA KOMÓREK NERWOWYCH MÓZGU. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA: INFO (BIOLOGICZNA POMOC) *****

___________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Niezbędna, kreatywna energia.

DIETA. NOWE KOMÓRKI ORGANIZMU. IG TO BŁĘDY. *****
BH.21.
a._: www.myspace.com/441640023/blog/538852107

ARTYKUŁ BH.305.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.ogrodzieniec.net/viewtopic.php?p=2583#2583
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
BH18./BH.48./BH.21. + inne artykuły wg kolejności.

___________________________________________________________________________