Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cebula - chroni i leczy

 

Cebula

Cebula od wieków była używana w leczeniu i profilaktyce. Związki zawarte w cebuli mają właściwości bakteriobójcze, niszczą nawet bakterie oporne na działanie antybiotyków. Zapach i właściwości bakteriobójcze cebuli wynikają m.in. z zawartości organicznych związków siarki, które są aktywne nawet w bardzo małych stężeniach.

Cebula od wieków była używana jako lek na szkorbut, czyli ostro wyrażoną awitaminozę C. Zabierali ją w dalekie rejsy żeglarze i na dalekie wyprawy polarnicy. Choć cebula nie należy do najbogatszych pod względem zawartości witaminy C roślin, to jednak jej dostępność, łatwość uprawy i przechowywania sprawiły, że przez wieki była jednym z głównych źródeł tej witaminy.

Cebula, poza niedoborami witaminy C, może uzupełniać w organizmie człowieka niedobory witamin A, B1, B2, E, K, PP, a także wielu mikroelementów, przede wszystkim cynku - ważnego czynnika w odpornoś­ci przeciwwirusowej, selenu - czynnika przeciwmiażdżycowego, fosforu - budulca kości, żelaza - składnika hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi i podstawowego przenośnika tlenu, oraz wapnia i krzemu - odpowia­dających za mineralizację kości.

Cebula wzmaga odporność organizmu na choroby, w tym także nowotworowe.

Cebulę dla celów leczniczych zbierać można przez cały okres wege­tacji. W leczeniu wykorzystuje się całe świeże cebule, sok oraz liście.

Związki czynne zawarte w cebuli zwiększają ilość wydalanego moczu, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Obecność saponin uzasadnia stosowanie cebuli jako leku skutecznego w leczeniu suchego kaszlu. Saponiny zwiększają bowiem ilość wytwarzanej plwociny i rozrzedzają ją, co powoduje, że oskrzela mogą oczyszczać się znacznie łatwiej i skuteczniej.

Sok z cebuli może być używany jako lek w zapaleniach żył, żylakach odbytu, a także jako lek przeciwpasożytniczy. Wdychanie tego soku przynosi ulgę w katarach.

Cebula stosowana zewnętrznie jest lekiem na rany, czyraki, oparzenia i odmrożenia, a także w walce z piegami i trądzikiem. Może być przykładana na bolące miejsca w przypadkach bólów kostnych, stawowych i nerwobólów.

Przeciwwskazaniem do stosowania cebuli są ciężkie choroby nerek i wątroby, ostre choroby przewodu pokarmowego, nasilona niewydolność serca.

Źródło: http://www.ochoroba.pl/artykuly/673-cebula-chroni-i-leczy

Cebula zwyczajna ma szeroki zakres działania.

  • Nalewkę alkoholową stosuje się przy: kamicy moczowej, i zaparciach.
  • Świeży sok przy nieżycie jelit i żylakach ( również żylakach odbytu).
  • Wyciąg alkoholowy bywa stosowany przy biegunkach, osłabieniu napięcia jelit, cukrzycy, stwardnieniu tętnic (również z objawami nadciśnienia).
  • Cebulą leczono awitaminozy, stosowano ją jako środek moczopędny, obniżający ciśnienie krwi, oraz jako środek przeciwko robakom przewodu pokarmowego.
  • Sok oraz miazga za świeżej cebuli leczy: oparzenia, odmrożenia, rany, wrzody, urazy, gościec, wysypki, odciski, brodawki, piegi i wągry.
  • Fitoncydy ze startej cebuli wdycha się przy leczeniu: anginy, nieżytów grypowych, nieżytów nosa, oraz przy leczeniu ropni płuc.
  • Sok z cebuli z miodem pije się przy leczeniu kaszlu, zapalenia oskrzeli i kokluszu.
  • Przy leceniu stwardnienia tętnic mózgu stosowano mieszaninę startych jabłek i startej cebuli z dodatkiem miodu.
  • Przy opatrywaniu ran i skaleczeń stosowano błonkę oddzielającą warstwy cebuli (jest aseptyczna – nakładano ją bezpośrednio na skaleczenie ).
  • W Indiach cebula uważana jest za środek moczopędny, wykrztuśny i pobudzający.

Właściwości lecznicze mają również inne rośliny w rodzaju Allium.

Por bywa stosowany przy zaburzeniach przemiany materii, chorobach wątroby, gośćcu, podagrze, stwardnieniu tętnic, psychicznym i fizycznym przemęczeniu, kamicy moczowej, otyłości i jako środek moczopędny.

Cebula siedmiolatka w chińskiej medycynie ludowej jest środkiem wzmacniającym i napotnym. Nalewka z siedmiolatki stosowana jest przeciw chorobom żołądkowym, oraz jako środek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy.

Cebula szalotka stosowana jest w medycynie i weterynarii do leczenia chorób żołądka i oczu.

Czosnek jest powszechnie znany jako strażnik naszego zdrowia oraz wspaniała przyprawa. W latach siedemdziesiątych XX wieku odkryto w jednym z klasztorów tybetańskich receptę na eliksir młodości. Eliksirem okazała się nalewka czosnkowa. Wszystkich zainteresowanych właściwościami czosnku zapraszam do lektury artykułu „Czosnek” ( w Domowej aptece).

Wiadomości o cebuli i jej krewnych zebrał Leszek Grześlak

Źródło: http://www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=338&Itemid=75

czwartek, 19 sierpnia 2010, ioreta