Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Alga dulse

alga dulse

 

Dulse (Palmaria palmata) ma czerwone i niebieskie zabarwienie i rośnie z innymi wodorostami w postaci płaskich, gładkich kiści, kształtem przypominających rękawicę; mierzy od 15 do 30 cm długości i do 15 cm szerokości.

Właściwości lecznicze:

Bardzo wychładzająca natura termiczna; smak słony; zawiera wyjątkowo duże stężenie jodu, jest bogata w mangan, który aktywizuje układ enzymatyczny;

  • zapobiega szkorbutowi
  • wywołuje poty
  • stanowi remedium na chorobę morską i wirusa opryszczki
  • jest bardzo dobrym substytutem soli

Właściwości DULSE:

  • bogata w potas, jod i żelazo
  • wysoka zawartość witaminy C sprzyja przyswajaniu żelaza przez organizm
  • wspomaga organizm w stanach wyczerpania i pooperacyjnych
  • wzmacnia wzrok
  • w wywarach używa się w stanach gorączkowych
  • rekomendowana na problemy żołądkowe pomaga w rekuperacji

Niezwykłe właściwości

  • Minerały – średnia zawartość minerałów w dulse jest znacząca, na czele z żelazem, potasem i jodem. To najbogatsza w żelazo alga po spaghetti morskim oraz podobnie jak ona ma wysoką zawartość witaminy C, co sprawia, że żelazo jest łatwo przyswajalne.
  • Witaminy – czerwony kolor dulse powodowany jest szczególnymi pigmentami, takimi jak fikorerytryna, które maskują chlorofil oraz karotenoidami, będącymi prekursorami witaminy A. Jest to druga po nori najbogatsza w prowitaminę A alga.

Jest również bogata w witaminę C, średnia zawartość to 34,5 mg na 100g. W przeszłości dulse ocaliło wielu marynarzy przed szkorbutem podczas długich rejsów bez świeżych warzyw. Nawyk żucia suszonej lub surowej algi dostarczył im potrzebną witaminę C.

  • Białka – po nori, wakame i mchu irlandzkim, dulse posiada jedną z najwyższych zawartości białka (18%) pośród jadalnych alg atlantyckich.

Dulse w zapobieganiu chorobom i leczeniu

Jest doskonałym środkiem odżywczym dla ludzi cierpiących na anemię, astenię (osłabienie) i dolegliwości pooperacyjne. Wzmacnia wzrok, jest zalecana na problemy gastryczne i jelitowe oraz przy regeneracji błony śluzowej (narządów oddechowych, pokarmowych, rozrodczych). W postaci herbaty wzmaga pocenie w gorączce. Podobnie jak inne algi czerwone, posiada silne właściwości usuwania robaków i pasożytów oraz działa antyseptycznie przeciwko pasożytom, wspierając florę bakteryjną jelit.

 

Dulse

PRZYGOTOWANIE:

  1. odśwież w wodzie i odsącz.
  2. używaj tak jak szpinaku lub innych warzyw liściastych
  3. opiecz w piekarniku lub nad płomieniem (bez moczenia), jedz jako chipsy
  4. podsmaż krótko na oleju i jedz jako dodatek do potraw
  5. używaj jako zagęszczacza do przyrządzania polew i sosów
  6. układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym lub na kanapkach
  7. można łączyć  z ubitymi ziemniakami, zupami, krokietami, smarowidłami, kotletami warzywnymi, zbożami, sałatkami i deserami

Użycie Dulse:

~ posypka do sałatek oraz dodatek do sosów sałatkowych

~ dodatek do zup, gulaszu, gęstych zup rybnych oraz zapiekanek

~ dodatek do sosów rybnych nadający morski posmak

~ do pieczenia w chlebie

~ dodatek do większości serów, orzechów oraz nasion, ziemniaków, pomidorów, większości owoców morza, owoców, wszystkich rodzajów sałatek oraz roślin morskich.


Gdzie kupić algę dulse?

- Sklep Ecopradera - polski dystrybutor produktów hiszpańskiej firmy Algamar

- Sklep Bogutyn Młyn

- Sklep BioAntidotum

- Sklep Bionica

Alga dulse 2

Źródła:

- Blog BioAntidotum (P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia. Tajemnice wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu)

- Sklep BioAntidotum

- Książka Atlantic Sea Vegetables, Nutrition and Health - Properties, recipes and descriptions

- Sklep Bogutyn Młyn

niedziela, 06 czerwca 2010, ioreta

Polecane wpisy