Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Olej konopny

 

Olej konopny

Olej uzyskiwany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa L), tłoczony w niskich temperaturach i bez dodatków chemicznych, co pozwala na optymalne zachowanie wartości odżywczych. Ma zabarwienie zielono-brązowe i korzenno-orzechowy zapach i smak. Ze względu na wytrawny smak i wyjątkową kompozycję kwasów tłuszczowych olej konopny wyróżnia się spośród innych olejów roślinnych, konkurując z najlepszymi oliwami z oliwek. Odkryty na nowo po wielu latach zapomnienia, doskonale wzbogaca posiłki w niezbędne składniki odżywcze, korzystnie wpływające na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Charakteryzuje się wysoką ilością kwasów tłuszczowych omega 3 - proporcja wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 wynosi 3:1, co jest idealnie zgodne z najnowszymi zaleceniami dietetyków. Kwasy te są, szczególnie dziś, bardzo poszukiwanym składnikiem pokarmowym, gdyż zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi oraz mogą koordynować nasze reakcje immunologiczne. Stosowanie oleju konopnego do celów spożywczych jest w pełni bezpieczne i korzystne dla naszego organizmu, gdyż nasiona konopne są wolne od substancji psychoaktywnych (THC), które występują jedynie w kwiatostanie, liściach i łodygach.

- SKŁAD -

Olej konopny zawiera:

kwas linolowy (54%), kwas alfa-linolenowy (17%), kwas gamma-linolenowy (4%), kwas oleinowy (13%), kwasy tłuszczowe nasycone (10%). Zawiera witaminę E (10 mg) 100% dziennego zalecanego spożycia. Jest również bogaty w kwas stearydonowy z rodziny omega 3.

- ZASTOSOWANIE -

Olej konopny polecany jest dla osób dbających o swoje zdrowie. Pozwala skutecznie zredukować nadmiar cholesterolu we krwi. Olej konopny może być stosowany wszędzie tam, gdzie zazwyczaj stosujemy oliwę z oliwek. Z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne nie powinien być podgrzewany powyżej 150 0 C dłużej niż 15 min. Doskonały na zimno, jako dodatek do ziemniaków, kasz, klusek, a także do zielonej sałaty, surówek i gotowanych warzyw, sosów sałatkowych, śledzi i innych potraw według uznania. Wspaniale uszlachetnia wszystkie rodzaje dresingu do sałatek. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. W niektórych regionach Polski pojawia się na wigilijnym stole.

- PRZEPISY KULINARNE -

Rosół z grzybów z kaszą gryczaną i olejem konopnym

Grzyby suszone,

kasza gryczana,

1 marchew,

1 pietruszka,

liść laurowy,

ziele angielski,

sól,

pieprz,

olej konopny (olej słonecznikowy).

Grzyby suszone umyć, wrzucić do wody. Dodać korzeń marchwi i pietruszki, liść laurowy, ziele angielski, sól, pieprz. Ugotować. Dodać olej konopny (zamiennie olej słonecznikowy). Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju, następnie dopiec w piecu. Kaszę można też przygotować na sypko w inny dowolny sposób.

Podawać: nałożyć do miseczki kaszy i zalać rosołem. Olej konopny - olej tłoczony z konopi na Roztoczu. Przepis pochodzi od gospodarzy Zagrody Guciów pod Zwierzyńcem na Roztoczu.

Angielskie Pesto

(dla 4 osób)

50 g ziaren konopii

50 g zielonej pietruszki

1 posiekany ząbek czosnku

6 łyżek oleju z konopii

Włożyć wszystkie składniki poza olejem do blendera i ucierać do czasu uzyskania ciemno-zielonej pasty o świeżym zapachu. Powoli dodawać olej konopny i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Podawć z makaronem lub grilowaną bagietką lekko skropioną olejem konopnym z serem mozzarella.


Brushetta

grilowana kanapka z bagietki

1 bagietka lub inne białe pieczywo

1 posiekany ząbek czosnku

2 – 3 łyżki oleju konopnego

2 – 3 łyżki Angielskiego Pesto

szynka lub ser

pomidorki koktajlowe do dekoracji

Pokroić pieczywo na plastry, skropić olejem konopnym i zapiec na grilu lub w tosterze. Ciepłe posypać czosnkiem, posmarować Angielskim Pesto i ułożyć cienki plasterek szynki lub sera. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.


Aioli

wykwintny sos prowansalski

250 ml oleju konopnego w temperaturze pokojowej

1 ząbek siekanego czosnku

sok z 1 cytryny

1 łyżka musztardy

żółtko jaja

sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki poza olejem miksować do czasu połączenia. Powoli dodawać olej konopny i dalej miksować do uzyskania jednolitej żółtej masy. Schłodzić. Serwować z grilowanym mięsem lub innym ulubionym mięsem.

 

Źródło: http://www.eurolen.pl/

sobota, 22 maja 2010, ioreta