Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta dr Budwig

 

Olej lniany

Zasady stosowania i przygotowania diety:

Twórcą tej diety prozdrowotnej jest dr Johanna Budwig - biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie m.in. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja.

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze

z grupy n -3 (tzw. omega-3), węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:

  • Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony.
  • Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa.
  • Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności,

Pasta dr Budwig

Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. pasty.

Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek

w proporcjach:  5-6 łyżek oleju     na    12,5 dkg sera.,

2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach.

Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Produkty zalecane w diecie dr Budwig:

  • Ryby morskie ( makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie,
  • Owoce świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać,
  • Warzywa ze szczególnym uwzględnieniem takich jak brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać,
  • Soki owocowe przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin,
  • Mleczne produkty ukwaszone (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko),
  • Zboża w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nieoczyszczonych,
  • Drożdże spożywcze (należy je przed spożyciem zagotować),
  • Woda, wskazane jest pić 2 litry wody dziennie (oczyszczonej mechanicznie filtrami, albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej) Płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.

Produkty dozwolone w diecie diecie dr Budwig:

  • Mięso i drób, ale tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormonów, pestycydów i antybiotyków, w ilościach niewielkich i okazjonalnie.
  • W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,
  • Miód.

Produkty zabronione w diecie dr Budwig:

  • Cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek,
  • Syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
  • Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.

Źródło: www.zlotopolskie.pl

wtorek, 27 kwietnia 2010, ioreta

Polecane wpisy