Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta śródziemnomorska - jadłospis na cały tydzień

Dieta śródziemnomorska

Poniedziałek

I śniadanie:
2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy

II śniadanie:
kubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia

Obiad:
szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200 g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku

Podwieczorek:
gruszka

Kolacja:
kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem

Wtorek

I śniadanie:
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórka

II śniadanie:
opakowanie serka homogenizowanego

Obiad:
talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

Podwieczorek:
szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych

Kolacja:
150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki

Środa

I śniadanie:
kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem

II śniadanie:
kubeczek kefiru

Obiad:
250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy

Podwieczorek:
szklanka owoców sezonowych

Kolacja:
2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułów z wody

Czwartek

I śniadanie:
filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia

II śniadanie:
kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek

Obiad:
chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki

Podwieczorek:
szklanka soku pomarańczowego

Kolacja:
250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki

Piątek

I śniadanie:
kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pasta rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego twarogu), 100 g surówki z pora i jabłka

II śniadanie:
mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka

Obiad:
250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego

Podwieczorek:
gruszka

Kolacja:
pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody

Sobota

I śniadanie:
2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku

II śniadanie:
banan, 175 g jogurtu naturalnego

Obiad:
zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem

Podwieczorek:
plaster arbuza

Kolacja:
200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego


Niedziela

I śniadanie:
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza

II śniadanie:
pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek

Obiad:
talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody

Podwieczorek:
150 g jogurtu owocowego

Kolacja:
250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą

Źródło: Onet.pl Zdrowie

sobota, 06 czerwca 2009, ioreta

Komentarze
2012/06/11 16:06:37
pyszności :D