Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Super żywność - co warto jeść, część 3

 

superfood

Tłumaczenie artykułu Superfood ze strony twórców filmu "Foodmatters - Jedzenie ma znaczenie" www.foodmatters.tv.

 

Pozostałe części artykułu:

Pierwsza część artykułu

Druga część artykułu

 

Super żywność – owoce i orzechy

Wolne rodniki brzmią niemal jak sekta ekstremistycznych terrorystów uciekających przed schwytaniem i siejących spustoszenie na całym świecie, w rzeczywistości w kontekście twojego ciała to może być prawda. Są one po części naturalnym skutkiem metabolizmu, jednak dodatkowe i niepotrzebne wolne rodniki mogą dostać się do naszego ciała przez czynniki zewnętrzne, jak zanieczyszczenia, dym papierosowy, radiacje, przypalone jedzenie, tłuszcze z głębokiego smażenia i gotowane jedzenie. Gdy do naszego systemu odpornościowego dostanie się zbyt duża ilość wolnych rodników, pojawiają się problemy. Wtedy potrzebujemy antyoksydantów zawartych w super żywności i suplementach, aby wzmocnić system odpornościowy i zwalczyć wolne rodniki.

Jagody Goji – jagody Goji rosną na pnączach w chronionych dolinach środkowej Mongolii oraz Tybetu. Te niezwykle smaczne czerwone jagody są bogatym źródłem witaminy C, zawierają jej 500 razy więcej na 1 uncję niż pomarańcze, a także więcej niż wszystkie inne owoce. Są doskonałym źródłem witaminy A, B1, B2, B6 oraz E, zawierają także pełen zestaw białek wraz z 18 aminokwasami i 21 śladowymi minerałami. Przede wszystkim jednak są wspaniałymi antyoksydantami, co sprawia, że są idealnym pokarmem naturalnym, który odwraca proces starzenia się i chroni przed chorobami.

Surowe orzechy kakaowca – o tym owocu moglibyśmy napisać całą stronę, jeśli nie książkę. Na początek jednak słowo ostrzeżenia, kakao w proszku oraz czekolady w sklepach są najczęściej przetworzone z wykorzystaniem „metody holenderskiej”, co oznacza, że produkty te wraz z dodatkiem rozpuszczalników są podgrzewane do temperatury 150oC, niszcząc tym samym większość substancji odżywczych i antyoksydantów. Upewnij się, że kupujesz certyfikowane organiczne surowe kakao w proszku, części lub całe ziarna kakaowca, trzymane w warunkach, gdzie temperatura nigdy nie przekroczyła 40oC , a dzięki temu wszystkie wrażliwe na ciepło witaminy, minerały i antyoksydanty pozostały nietknięte. Surowe ziarna kakaowca są prawdopodobnie największym na świecie skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Zawierają również niezwykle dużo magnezu, który uważa się za minerał, który powszechnie nie dostarczany organizmowi, nawet w zbilansowanej diecie. Dla tych, którzy cierpią na ubytki żelaza miła wiadomością będzie fakt, że jedna mała porcja 28g surowych ziaren kakaowca zapewnia 314% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Jeśli to nie wystarcza, dodajmy jeszcze, że surowe ziarna kakaowca mają poziom antyoksydantów (ORAC*) równy 95.500. Innymi słowy, zawierają 14 razy więcej flawonoidów (antyoksydantów) niż czerwone wino i 21 razy więcej niż zielona herbata.

Maca – proszek z macy jest robiony z korzeni macy, smacznego starożytnego super jedzenia z Peru. Macę uprawia się od co najmniej 2000 lat, jedli ją wojownicy Inków, aby wzmocnić swoją siłę i wytrzymałość. Jest to produkt wysoko odżywczy , tradycyjnie używany w celu uzyskania energii, zwiększenia libido, wzmocnienia płodności oraz funkcjonowania systemu odpornościowego. Do dnia dzisiejszego jest ważnym pożywieniem i roślina leczniczą dla Peruwiańczyków oraz jest dostępny na całym świecie jako pełnowartościowy suplement diety.

Acai – jagody acai przez długi czas były składnikiem podstawowej diety ludów Amazonki. Mając wygląd fioletowych gron i smak tropikalnych jagód, udowodniono, że posiadają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki wysokiej zawartości antocyjanów, barwników znajdujących się również w czerwonym winie. Wartość ORAC jagód acai to 1.027. Upewnij się, że kupujesz liofilizowane owoce acai, w których zachowały się wartości odżywcze, a w przypadku soku zwróć uwagę na markę, która nie pasteryzuje, ani nie podgrzewa soku w żaden sposób.

Orzechy kokosowe – młode orzechy kokosowe są jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów w przyrodzie. Elektrolity to zjonizowane sole w naszych komórkach, które rozprowadzają energię po całym ciele. Woda kokosowa jest znacznie lepszą alternatywą dla komercyjnych napoi dla sportowców, przepełnionych sztucznymi substancjami słodzącymi i barwiącymi. Budowa cząsteczkowa wody kokosowej jest identyczna z ludzkim osoczem krwi, co oznacza, że jest natychmiast rozpoznawana przez ciało i dobrze spożytkowana. Picie soku z młodego kokosa jest niczym szybka transfuzja krwi dla ciała. W rzeczywistości była to powszechna praktyka podczas II wojny światowej w rejonach Pacyfiku, gdzie obie strony konfliktu regularnie piły wodę kokosową bezpośrednio z kokosa, dokonując tym samym szybkiej transfuzji zranionym żołnierzom.

Olej kokosowy – tłuszcz nasycony oleju kokosowego jest odmianą kwasu tłuszczowego o średnim łańcuchu cząsteczkowym, który jest łatwiej trawiony i inaczej utylizowany przez ciało niż inne tłuszcze nasycone (np. masła, mięsa czy jajek). Podczas gdy inne tłuszcze nasycone są magazynowane w komórkach, średni łańcuch kwasów tłuszczowych jest wysyłany bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię. Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, dzięki czemu nasze ciało spali więcej kalorii w ciągu dnia, co przyczyni się do utraty kilogramów. Olej kokosowy pomaga w funkcjach metabolicznych i jest cenioną substancją antybakteryjną, przeciwwirusową i przeciwgrzybiczną. Wyspiarze Oceanu Spokojnego uważają olej kokosowy za dar natury, leczący wszystkie choroby.

Noni – owoc ten jest używany przez mieszkańców wysp Polinezji jako lek regenerujący od ponad 1500 lat. Badania dowodzą, że owoc noni posiada zdumiewające właściwości antybakteryjne, nawet przeciwko E-coli. Posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, skutecznie zwalcza ból, wspomaga naprawę komórek oraz wzmacnia system odpornościowy. Noni zawiera mnóstwo witamin, minerałów, enzymów i fitoskładników. Wiele ludzie wierzy, że synergistyczny efekt ogromnej ilości substancji odżywczych dodaje im potencji. Udowodniono korzystne działanie na przeziębienia i grypę, problemy trawienne, choroby skóry, bóle, m.in. bóle głowy, infekcje i inne. W celu uzyskania najlepszych efektów szukaj liofilizowanego produktu w całości, lub kupując sok szukaj firmy, która nie używa pasteryzacji.


* ORAC - (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – to zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych oznaczana dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy, za pomocą różnych metod chemicznej analizy jakościowej, z których dwie są powszechnie stosowane.

 
wtorek, 12 maja 2009, ioreta

Polecane wpisy

Komentarze
3ewakucharska
2013/10/28 20:47:34
B. CIEKAWE INFORMACJE / COŚ W TEMACIE!
_________________________________________________________________________
ZOBACZ ZATEM: NISKIE WĘGLOWODANY. (NEWS)
Niezbędna, kreatywna energia.

DIETA. SKŁADNIKI BUDULCOWE. *****
BH.301.
a._: luszczyca.info/viewtopic.php?p=40068#40068

_________________________________________________________________________