Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Owoce NONI

noni
 
NONI (w j.łac. morinda citrifolia) pochodzi z rodziny Rubiaceae (botaniczna rodzina marzanowatych) należą do niej liczne epifity, pnącza i rośliny drzewiaste głównie rosnące w strefie równikowej i podzwrotnikowej (około 4500 odmian). Noni to wiecznie zielone drzewo, które sięga swoją wysokością od 3 do 7 metrów, ma sztywne i twarde gałęzie z których wyrastają ciemnozielone, błyszczące liście. Jest to piękna i ozdobna roślina i z racji swej urody, stanowi przez cały rok ozdobę hawajskich ogrodów. Z małych pączków rozwijają się bujne białe kwiaty o delikatnym zapachu z których w kolejnym etapie powstają zielone, eliptyczne owoce. Gdy dojrzewają stają się coraz bardziej jasne by w końcowej fazie nabrać żółtawego koloru. Niedojrzałe lub pół dojrzałe owoce można jeść na surowo, wysuszone lub ugotowane. Dojrzałe - długości 4-12 cm charakteryzują się gorzkim, bardzo nieprzyjemnym smakiem i przykrym zapachem, jednak właśnie wtedy zawierają bardzo dużą ilość składników witalnych, są nietrujące i lekko strawne.

Drzewo Noni jest bardzo odporne na choroby, jest bardzo żywotne i dożywa późnego wieku - tubylcy twierdzą, iż żyje dłużej niż człowiek. Jest w stanie przetrwać długie okresy suszy i nie niszczy go morska woda i jeśli tylko ma dużo słońca, jest w zasadzie niezniszczalna.
Często spotyka się go w pobliżu wulkanów, gdzie Noni znajduje składniki, których tej wymagającej roślinie brakuje na wyjałowionej przez człowieka ziemi uprawnej. Noni rodzi cały czas - na drzewie lub krzaku znajdujemy o każdej porze roku zarówno kwiaty jak i owoce, które mogą być zbierane do 14 razy w roku. Noni nigdzie nie jest systematycznie uprawiana. Rośnie dziko na terenach w niektórych tropikalnych regionach Afryki na Wyspach Karaibskich, w Chinach, w Malezji, Indiach i Filipinach, choć siła jego działania jest uzależniona od miejsca w którym rośnie, od specyficznego składu gleby oraz pełnego słońca i wilgoci klimatu.

 
owoce noni
 
Przypuszcza się, że około 2000 lat temu poszukiwacze nowych lądów z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i udali się w długą, niebezpieczną podróż. Musieli pokonać wiele tysięcy mil.
Czekała ich daleka, wyczerpująca droga. Wzięli żywność, wodę, odzież, niezbędne narzędzia oraz nasiona cennych roślin. Wśród dwunastu roślin leczniczych NONI było jedną z dwóch najważniejszych.

Wiedza o uzdrawiających właściwościach tego owocu była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nasi praojcowie wiedzieli, że daje on siłę, odżywia organizm, chroni przed chorobami, a także w chwilach przygnębienia poprawia nastrój. NONI, ze względu na swoje niezwykłe właściwości uzdrawiające, było bezcennym ładunkiem. To królowa łodzi pełnych roślin, służąca jako podstawowa roślina do zakładania osad.

W czasie swej podróży żeglarze natknęli się na tysiące bajecznych wysp rozsianych po Pacyfiku. Naukowcy sądzą, że większość z nich dotarła do Wysp Solomona, Marshalla i Tahiti. Legenda głosi, że są to szczyty gór zatopionego przed tysiącami lat tajemniczego lądu o nazwie Lemuria. Niektórzy uważają, że ląd ten był kolebką ludzkości. Gdy Lemuria zniknęła pod powierzchnią wody, wielu jej mieszkańców wywędrowało przez kontynent amerykański na Atlantydę.

Przywiezione nasiona, pestki NONI, zasadzano w niezwykle żyznej glebie wulkanicznej. NONI obficie zaczęło rozwijać się na wyspach.

W pismach sanskryckich można odnaleźć wzmianki o NONI. Wynika z nich, że znano tą roślinę już w starożytności. Pierwotnie rosła w południowo-wschodniej Azji. W Indiach stosowano ją 6000 lat temu. Na wyspy Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludźmi.
 
Najwartościowsze dla zdrowia człowieka Noni pochodzi z wyspy Tahiti na Francuskiej Polinezji. Roślina ta jest rzeczywiście niepowtarzalnym i wyjątkowym darem natury i nikt kto rozsądnie i przewidująco dba o swoje zdrowie, sprawność i odporność nie powinien jej przeoczyć. 
Już w 1963 roku naukowiec Oskar Levand  wykazał skuteczność noni w unieszkodliwianiu wielu niebezpiecznych pasożytów.  Kolejne wyniki badań lekarzy i naukowców dały dowody na to, że owoc Noni posiada ponad 200 cennych składników m.in. enzymy, prokseronina, damnacanthal) i bioenergię słońca. NONI skutecznie wspomaga leczenie większości chorób (cukrzyca, alergia, astma, nadciśnienie, autyzm, nowotwór, guzy, torbiele, zapalenie narządów). Usuwa przyczyny chorób (toksyny, pasożyty),  w ciągu 3-6 miesięcy kuracji odtruwa i oczyszcza organizm, regeneruje go i wzmacnia.
 
 
składniki noni
 

CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH NONI

AUKUBINA, ALIZARYNA ORAZ NIEKTÓRE ANTRACHINONY

Charakteryzują się silnym działaniem przeciwbakteryjnym skutecznym w infekcjach wywołanych  przez szczepy Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella.
Skutecznie walczą   z infekcjami skóry, gorączką oraz ze schorzeniami, które wywołują toksyny bakteryjne.
Antrachinony są inhibitorami aktywności kinazy tyrozynowej.

SKOPOLETYNA
Jest prekursorem serotoniny, chemicznego neuro­transmitera, prekursora melatoniny - związku odpowiedzialnego za rytm dobowy.
Skopoletyna wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi, aż do wartości hipotensyjnych.
Zanotowano dobre wyniki w leczeniu wyizolowaną skopoletyną artretyzmu, zapalenia ścięgien i zapalenia kaletki maziowej.

TRITERPENY
Pomagają komórkom w syntezie związków organi­cznych, co sprzyja regeneracji komórkowej.

DAMNAKANTAL

Wyizolowany w 1993 roku, posiada właściwości przeciwnowotworowe poprzez hamowanie wzrostu przednowotworowych komórek K-RAS-NRK. Sty­mulując limfocyty T, hamuje wzrost nowotworów płuc, okrężnicy, trzustki i białaczek, działa przeciwko wirusowi EPSEIN-BARR'a.

SELEN

Składnik enzymu glutationoperoksy-dazy naturalny antyoksydant, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry, zapobiega peroksydacji lipidów, ogranicza wzrost nowotworów złośliwych, chroni serce.

SEROTONINA

Jest neuroprzekaźnikiem. którego wysoki poziom występuje w płytkach krwi mózgu i przewodzie pokarmowym.
Serotonina odgrywa istotną funkcję w regulowaniu snu, temperatury ciała, głodu i zacho­wań seksualnych.

Melatonina i serotonina działają wspomagająco w przypadku stanów depresji, lęków, skurczów brzucha w czasie menstruacji u kobiet.
Poprawiają nastrój, dają zdrowy sen, regulują biologiczny rytm snu i czuwania oraz opóźniają procesy komórkowego starzenia.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE, WITAMINY I MINERAŁY

Odżywiają komórki i wpływają na metabolizm podstawowy komórek.

Na uwagę zasługuje działanie NONI jako środka przeciwbólowego i wzmacniającego układ immunologiczny.


Przeciwbólowe właściwości soku są tak silne, że może on być z powodzeniem stosowany w bólach towa­rzyszących tak poważnym schorzeniom jak choroby reumatyczne czy nawet nowotworowe.
Nic więc dziw­nego, że tak bogaty skład NONI może wykazywać wielokierunkowe działanie.

NONI:

  • długotrwale oczyszcza i odtruwa organizm
  • wspiera pracę nerek, wątroby, limfy
  • wpływa korzystnie na serce i jelita
  • zbawiennie działa na skórę, kości i przewód pokarmowy
  • reguluje ciśnienie.
Kahuni uważają, że sok działa na poziomie nie tylko fizycznym, ale i emocjonalnym i to działanie jest podstawą uzdrowienia.

W sferze emocjonalnej NONI:

  • łagodzi oddziaływanie negatywnych uczuć
  • wspomaga usuwanie blokad pochodzących z przeszłości
  • wspiera rozwój pozytywnych wzorców myślowych i usuwa wzorce negatywne
  • wspiera odtruwanie aury, podnosi siłę jej promieniowania
  • wzmacnia 1, 2, 3, 5 czakram
  • przyczynia się do natychmiastowego odprężenia po ciężkich i denerwujących przejściach,
  • usuwa nieaktualne obciążenia, które pochodzą z minionych wcieleń.

SOK NONI ZALECA SIĘ DO STOSOWANIA:


  • cukrzyca typu II
  • profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowych, przy chemio- i radioterapii
  • w stwardnieniu rozsianym (przywraca brakujący pigment w mózgu)
  • przy zmianie nastrojów, w depresjach
  • przy bezsenności
  • przy obniżonej odporności
  • przy infekcjach (bakteryjnych, wirusowych)
  • przy chorobach układu pokarmowego
  • przy problemach z układem oddechowym
  • w problemach skórnych (stosować zewnętrznie i wewnętrznie)
  • w przypadku alergii
  • przy występowaniu bólów różnego typu
  • w chorobach serca
Pamiętajmy, że jeśli kupujemy sok z noni, sprawdźmy, czy nie był on pasteryzowany lub przetwarzany w inny sposób. Podgrzewanie niszczy niezbędne nam enzymy i inne wartości odżywcze korzystne dla zdrowia.

 

Źródła:

- Wyprawa po owoc Noni

Owoc Noni

Sklep Bazarek - Nomak

- Sklep Nomak

poniedziałek, 25 maja 2009, ioreta