Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Owoce GOJI

 

owoce goji

 

Jagody Goji to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum).

Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach.

 

Lycium barbarum

 

Okrągłe, czerwone jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa.

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i sa niskokaloryczne.

Suszone owoce propagowane są na Zachodzie jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg, co stawia goji na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie, po południowo amerykańskim Camu camu oraz australijskiej śliwce kakadu.

Legendy o goji

Za panowania dynastii Tang ( ok. 800r. n.e.) wykopano studnię przy słynnej świątyni buddyjskiej, która była porośnięta krzakami goji. Prze wiele lat niezliczone ilości jagód spadały do studni. Pielgrzym, którzy się tam modlili cieszyli się nadspodziewanie dobrym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nie mieli ani siwych włosów, ani nie stracili ani jednego zęba. Działo się tak, gdyż pili wodę ze studni. Na podstawie tej legendy napisano poemat.

Właściwości lecznicze

Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody goji są super żywnością jedyną w swoim rodzaju. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjna medycynę na przestrzeni 21. wieku.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia:
• wzmocnienie stawów, kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia również witalność,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność.

Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.

Sposób spożycia

Możemy poszperać trochę w Internecie i znajdziemy świeże lub suszone owoce goji, a także sok. Zaleca się spożywać 15-50 ml tego soku dziennie. Na pewnym forum winiarskim można też znaleźć przepis na wino z goji ;)

 

suszone goji

 

Źródła:

- Wikipedia.pl

- AV-Cosmetics

- E-Verde

poniedziałek, 04 maja 2009, ioreta

Komentarze
2012/04/23 10:09:43
Jagody Goji są dla mnie pyszną i smaczną przekąską. Ostatnio znalazłem odmianę Jagód Goji w ciemnej czekoladzie - smakują wyśmienicie, szczególnie jako przegryzka w domu lub pracy. Gdyby ktoś ich szukał to można je znaleźć np. tutaj: www.ekosmakosz.pl/pl/p/Jagody-Goji-W-Surowej-Czekoladzie-BIO-70g-SuroVital/642
-
2012/10/06 23:01:42
Ja uwielbiam owoce Goji, za smak i za łatwość w uprawie wokół swojego domu zrobiłem prawdziwy żywopłot z tych roślinek. Sadzi się jak pomidory pikuje i wysadza w ogródku, naprawdę nic trudnego. Zakupiłem jagody w sklepie swojskapiwniczka.pl/pl/p/Jagody-Goji-100g-Natur-Vit/612
-
2013/02/02 23:15:00
uwielbiam podjadać jagody goji zamiast batoników albo chipsow wieczorem, rano jem je razem z musli albo na kanapki razem z nutellą, bardzo je sobie chwale, toż to samo zdrowie ! :)