Wszystko o witaminach, składnikach mineralnych, produktach korzystnych dla zdrowia, nietypowym, lecz zdrowym jedzeniu oraz o dietach
Wizyty od 3 maja 2009: monitoring pozycji

Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Morwa

 

morwa

Morwa biała jest drzewem o zielonych, lśniących liściach, mających piłkowane albo ząbkowane brzegi. To właśnie one wykazują właściwości lecznicze - działają stabilizująco na poziom cukru, ograniczając jego przyswajanie przez organizm. Dlatego preparaty zawierające ekstrakt z liści morwy są polecane w pomocniczym leczeniu cukrzycy oraz w czasie odchudzania. Morwa od wieków była cenionym w tradycyjnym ziołolecznictwie. Korzenie tego drzewa były wykorzystywane m.in. w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.

Wartości odżywcze

Morwa czarna zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy). Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów.

Właściwości lecznicze

Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.

Morwa czarna stosowana jest w przypadkach raka piersi, raka jajnika, zapalenia nadkłykcia bocznego kości ramiennej (łokieć tenisisty).
Z owoców morwy czarnej sporządza się smaczne dżemy, marmolady, wykorzystuje się je do produkcji alkoholi oraz syropów.

Owoce morwy białej zawierają aż do 20% (!) cukrów – głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy oraz olejek lotny. Ze względu na tak dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa jako dodatku do potraw. Natomiast suszone owoce zabierane są tam w dalekie podróże jako pożywienie regenerujące siły i wzmacniające.

W liściach występują witaminy, takie jak:
• tiamina (B1),
• ryboflawina (B2),
• pirydoksyna (B6),
• kwas nikotynowy (witamina PP) oraz
• sterole (β – sitosterol),
• kwasy (palmitynowy, fumarowy).

Stwierdzono także zawartość:
• eugenolu,
• fenolu,
• gwajakolu,
• salicylanu metylu.


W chińskiej medycynie ludowej do celów leczniczych wykorzystuje się wszystkie części morwy białej. Na Jawie napar z młodych liści zaleca się matkom karmiącym. W Polsce stosuje się głównie preparaty w tabletkach z liści morwy, chociaż można również przyrządzić herbatkę z liści lub konfiturę z owoców. Liście morwy zawierają substancje, które hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów (ograniczają metabolizm cukrów złożonych), a co za tym idzie ograniczają wchłanianie glukozy przez organizm. Dzięki temu część węglowodanów przechodzi przez jelita w formie niestrawionej i zostaje wydalona z organizmu. Prowadzi to do ustabilizowania poziomu cukru
we krwi i mniejszego przyswajania go po posiłkach. Ponieważ w organizmie przemiana węglowodanowa prowadzi do przemiany lipidowej, ograniczenie wchłaniania cukrów pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej, a więc w konsekwencji morwa wspomaga proces odchudzania. Ponadto substancje zawarte w morwie wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL, podczas gdy poziom „dobrego” cholesterolu HDL zwiększa się. Toteż spożywanie preparatów morwy może być skuteczne w wielu wypadkach takich jak:
• podwyższony poziom cholesterolu,
• za duże stężenie glikozy w surowicy krwi,
• nadmierny apetyt i wiele podobnych.

 

Źródła:

- Magazyn Moda na Zdrowie

- Wikipedia.pl

- Farmakoterapia

- Zielnik Herbs 2000

środa, 06 maja 2009, ioreta